Hlavní obsah

Vláda napravuje chybu v zákoně, dovolila chemické pokusy ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s chemickými pokusy na středních odborných školách a učilištích brzy skončí. Vláda v pondělí schválila novelu nařízení k Zákoníku práce, která obnoví výjimku pro práci nezletilých žáků s chemikáliemi. Uvedla to mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Nařízení bude účinné dnem vyhlášení ve sbírce zákonů. Rychle by se tak měla vyřešit komplikovaná situace, ve které se školy na začátku ledna ocitly kvůli novele zákona o veřejném zdraví.

Ta nezletilým žákům zakazuje pracovat s většinou chemikálií nebo kahany, které se používají při cvičeních v laboratořích. Z prováděcí vyhlášky totiž zmizel odstavec s výjimkou pro mladistvé připravující se na budoucí povolání, protože tam podle ministerstva zdravotnictví nepatřil.

Díky novele vládního nařízení bude moci výuka i praxe ve školách fungovat stejně jako loni. "Pokusy a olympiády, praxe a závěrečné zkoušky, ale i maturity chemiků a dalších jsou zachráněny. Děkuji odborným asociacím ve školství za pomoc při odstranění nezamýšlených důsledků novely zákona o ochraně veřejného zdraví," uvedla na svém facebookovém profilu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Po neúspěšných jednáních s resortem zdravotnictví chtělo ministerstvo školství původně tento problém řešit novelou školského zákona. V zájmu rychlejší nápravy ale nakonec zvolil novelu nařízení vlády k Zákoníku práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám