Hlavní obsah

Matka odebrané holčičky v Norsku odmítla pomoc Česka, tvrdí Marksová

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Pomoc České republiky v případu odebrané devítiměsíční holčičky norskou sociální službou Barnevernet matka dítěte odmítla. Novinářům to v pondělí řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Důvody prý matka nesdělila. „Nabízeli jsme mamince, že místo ní nebo s ní budeme přímo na Barnevernetu jednat, ale ona této nabídky nevyužila. Bez toho, aby si rodič přál, aby stát intervenoval, můžeme dělat jenom minimum,“ uvedla Marksová.

Matka kauzu řeší s opoziční poslankyní Jitkou Chalánkovovou (TOP 09), která se angažuje i v případu Michalákových. Chalánková však podle Marksové nemůže oficiálně nijak pomoci.

„Nechápu, proč to řeší s paní poslankyní Chalánkovou. Nepovažuji to za šťastné,“ komentovala Marksová.

Marksová: Odvolávat velvyslance je nesmysl

Ministryně také v pondělí uvedla, že nesouhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana, že by vláda měla do Prahy povolat na konzultace svého velvyslance v Norsku.

„Velvyslanec je tam samozřejmě i pro jiné případy, pro všechny Čechy a Češky, kteří se ocitnou v Norsku. Odvolávat ho je nesmysl,“ prohlásila Marksová. Takové chování by podle ní mohlo napjaté vztahy s Norskem opět zhoršit.

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Holčička, kterou Barnevernet rodičům odebral na Štědrý den, trpí syndromem způsobujícím nefunkčnost ledvin a čeká na transplantaci. Dítě je momentálně v nemocnici, rodiče za ním mohou dvakrát týdně na jednu hodinu. Důvodem pro adopci měl údajně být nedostatečně vyvinutý kontakt s dítětem.

Reklama

Výběr článků

Načítám