Hlavní obsah

Sobotku děsí představa návratu ODS do vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slova znovuzvoleného předsedy ODS Petra Fialy o připravenosti strany ujmout se vládnutí v Česku „vyděsila“ premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Vláda ODS byla podle něj katastrofa a strana dodnes nepochopila, jako moc České republice uškodila. V podobném duchu komentoval projev i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Pan Fiala mě trošku vyděsil úvodním vystoupením a pravděpodobně vyděsil i hodně lidí v České republice, protože prohlásil, že ODS je opět připravena vládnout,” reagoval premiér na projev Petra Fialy. „Když ODS vládla naposledy, tak to skončilo velkou katastrofou,” řekl premiér.

ODS tvořila koaliční vládu s TOP 09 a Věcmi veřejnými, které se rozpadly, a v koalici zůstala nová strana LIDEM. „V současné vládě jsme strávili velkou část posledních let tím, že se snažíme uklidit nepořádek, který tu po vládě ODS a TOP 09 zůstal,” pokračoval Sobotka v kritice vládního angažmá ODS.

Podle premiéra by občanští demokraté měli zpytovat svědomí a přemýšlet o tom, jaké způsobila škody. „Rozhodně si nemyslím, že tato strana je připravena převzít odpovědnost, protože ještě nebyla schopna pochopit, jak vlastně České republice ublížila,” řekl Sobotka.

Babiš: Fiala má krátkou paměť

Fialův projev zkritizoval i vicepremiér Babiš. „Jeho projev mě pobavil. Teď hlásá, že chce snížit DPH a zrušit superhrubou mzdu. Pan Fiala má opravdu krátkou paměť. Vždyť právě vláda ODS zvýšila DPH z pěti na 15 procent, zavedla zvýšení daně formou superhrubé mzdy a solidární přirážky,” uvedl Babiš.

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM zavedla řadu úsporných opatření, která byla podle kritiků zejména v sociální oblasti necitlivě nastavená. Současná vláda některá z nich zrušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám