Hlavní obsah

Obce na Broumovsku se obávají těžby uranu a metanu v Polsku

Právo, Vladislav Prouza
Božanov

Starosty na Broumovsku znepokojila plánovaná těžba uranu a metanu v sousedním Polsku. Bojí se, aby těžba u města Radków neohrozila kvalitní zdroj pitné vody v Polické pánvi a nepoškodila cestovní ruch v oblasti.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Plánovaná těžba děsí starosty na Broumovsku.

Článek

Starostové z obcí proto ve čtvrtek v Božanově podepsali protestní deklaraci. „My starostové měst a obcí česko-polského pohraničí a zástupci občanských iniciativ odmítáme jakýkoliv průzkum a těžbu uranu a metanu,“ citoval úvod Božanovské deklarace starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD).

Starostové se budou snažit s polskou stranou jednat. Komunikace o těžbě mezi Božanovem a Radkówem však zatím ustrnula na mrtvém bodě. „Bude to rozhodně těžší než odvrácení hrozby těžby břidlicových plynů před třemi roky,“ předjímá Birke.

Možná těžba děsí rovněž ochránce přírody, kteří dostali informace o možném nebezpečí od polských kolegů. „Dotazujeme se na to prostřednictvím českého ministerstva životního prostředí ve Varšavě. Máme řadu otázek na způsob průzkumu a těžby,“ konstatoval Petr Kuna z CHKO Broumovsko.

Strach z těžby v oblasti budí zejména plánovaná těžební metoda tzv. hydraulického štěpení, kdy pomocí trhaviny dochází k rozrušení horniny a následnému vhánění vody s příměsí písku a speciálních chemikálií.

Reklama

Výběr článků

Načítám