Hlavní obsah

Talár i rybičky v igelitovém sáčku aneb Co všechno můžete najít v MHD

– Praha
Novinky, Aneta Lednová

Našli jste někdy v autobusu, tramvaji či jiném dopravním prostředku zimní rukavice nebo peněženku? Většina lidí nejspíš ano a většina lidí tam něco podobného zajisté alespoň jednou v životě také nechala. Za rok 2015 se ale v kanceláři pražských Ztrát a nálezů, kam všechny tyto věci putují, našly i zajímavější kousky.

Co všechno můžete najít v prostředcích hromadné dopravy?Video: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Dopravní podnik hlavního města Prahy evidoval v minulém roce 4746 ztracených předmětů. Ke svému majiteli se dostala zhruba třetina z nich. Mezi předměty, které se ztrácejí vcelku běžně, patří například láhve na pití, karimatky nebo dámské šperky. Jsou ale věci, které se řadí mezi kuriózní ztráty a nálezy.

„Patří sem například advokátní talár, mixér, kulma, tyč na ohnivou show nebo polštář. Hledali jsme také domácí mazlíčky jako třeba jezevčíka ve svetru nebo potkana v kleci, ale také rybičky v igelitových sáčcích,“ popsala tisková mluvčí DP hl. m. Prahy Aneta Řehková.

V případě ztráty v prostředcích MHD mohou lidé volat na linku 296 19 18 17, kde se poté příslušní pracovníci spojí s řidičem konkrétní linky. Pokud se věc najde, cestujícímu je sděleno, kam si ji má přijít vyzvednout. Takový je postup, když si ztráty všimnete tentýž den.

Pokud ale od ztráty uplyne několik dní, je cestujícímu doporučeno obrátit se přímo na kancelář Ztrát a nálezů. „Pokud cestující naleznou cizí předměty v MHD, je nejlepší je rovnou předat řidiči a v metru dozorčímu stanice,“ dodala pro Novinky Řehková.

Ztracených věcí se za rok 2015 podařilo nalézt 1704.

Počet zapomnětlivců v Praze se každý rok zvyšuje. V roce 2014 bylo o tisícovku méně ztrát než v roce 2015, tedy 3746 a nálezů pak bylo 1 206. V roce 2013 dopravní podnik evidoval 2511 ztrát, z nichž 978 předmětů bylo nalezeno.

Anketa

Ztratili jste někdy něco v dopravním prostředku?
ano a našel/našla jsem to
20,3 %
ano, ale už jsem to nenašel/nenašla
44,5 %
ne
35,2 %
Celkem hlasovalo 467 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám