Hlavní obsah

Na většině silnic leží rozbředlý sníh, místy se tvoří ledovka

Aktualizováno

Na většině silnic v Česku leží po nočním sněžení sníh, teploty se pohybují kolem nuly nebo mírně pod ní. Někde se může objevit ledovka. Všechny silnice vyšších tříd jsou však s opatrností sjízdné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vysočina

Sněhové přeháňky na Žďársku, souvislá mlha na Třebíčsku a místy se objevující ledovka na Pelhřimovsku ve středu ráno komplikují dopravu na Vysočině. Na hlavních tazích leží místy po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu, na vedlejších silnicích ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, řidiči však podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

„Během noci udržovala v kraji silnice ve sjízdném stavu téměř stovka sypačů,” řekl dispečer krajských silničářů Jakub Pavlas.

Podle meteorologů bude během dne zataženo, na západě kraje by se oblačnost mohla přechodně protrhávat.

Ústecký kraj

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, především v horských úsecích leží zbytky rozbředlého sněhu. Na Lounsku napadl čerstvý sníh. Teploty v kraji se pohybují od minus pěti do minus dvou stupňů Celsia.

Silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření. Na silnicích druhých a třetích tříd zejména v oblasti Krušných hor leží zbytky rozbředlého sněhu.

V obci Droužkovice na Chomutovsku sjel autobus do příkopu. Havárie se obešla bez zranění, silnice druhé třídy je průjezdná. Menší nehody se staly také v Bílině na Teplicku. Osobní vůz sjel mimo silnici I/13 také v Perštejně na Chomutovsku. I tyto nehody se obešly bez zranění.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji leží na silnicích místy rozbředlý sníh či jeho ujetá vrstva krytá posypem. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, i na nich však musí být řidiči opatrní.

Na kopci Syrákov mezi zlínským a vsetínským okresem se tvoří námraza. Na Kroměřížsku mohou dnes namrzat mosty.

V kraji bylo ráno většinou zataženo, beze srážek, vál slabý vítr. Teploty se pohybují od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia.

Středočeský kraj

Středočeské silnice jsou většinou mokré, místy napadl nový sníh. Zbytky rozbředlého sněhu jsou na silnicích nižších tříd například na Mladoboleslavsku, Mělnicku, Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku. Většina hlavních tahů je chemicky ošetřená a mokrá, zbytky rozbředlého sněhu jsou také na teplické dálnici D8.

Teploty se ráno v regionu pohybovaly většinou od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia. Ve středních Čechách je zataženo a fouká slabý vítr, ve většině okresů se vyskytují sněhové přeháňky. Místy je snížená viditelnost a objevují se mlhy.

Královéhradecký kraj

Na menších komunikacích v Královéhradeckém kraji leží vrstva uježděného sněhu, hlavní silniční tahy jsou po chemickém posypu mokré. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Vrstva sněhu zůstává na silnicích ošetřovaných posypem. Například z Rychnovska silničáři hlásí, že na cestách leží až čtyři centimetry nového sněhu. Na většině území hradeckého kraje bylo ráno oblačno, teploty klesly až sedm stupňů Celsia pod bod mrazu.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji ráno místy sněží, objevují se ale také mlhy, které mohou na vozovkách namrzat. Teploty totiž klesají až k šesti stupňům pod bodem mrazu. I na hlavních tazích mohou být zbytky rozbředlého sněhu, místy se objevují sněhové přeháňky.

Sněžení není ale příliš vydatné, v horských oblastech napadlo od úterý maximálně pět centimetrů sněhu.

Jihomoravský kraj

Silnice ve vyšších polohách jižní Moravy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na mnohých leží uježděná vrstva sněhu, který by měl přes den roztát. Pro kamióny těžší 12 tun je uzavřený silniční tah Blansko–Vyškov, neprůjezdný je úsek Podomí–Drnovice. Hlavní tahy jsou po chemickém posypu holé a čisté.

Teploty v regionu se pohybují těsně pod nulou. Meteorologové očekávají, že se mírně oteplí a sníh na cestách začne brzy tát.

Olomoucký kraj

Na silnicích Olomouckého kraje leží po nočním sněžení na mnoha místech rozbředlý sníh. Silničáři zasahovali s technikou na komunikacích po celou noc. Podle správců cest jsou nyní všechny vozovky sjízdné, řidiči však musejí počítat se zvýšenou opatrností. Nový sníh pokryl cesty ve všech částech kraje, sněžení už ustalo. Nejvíce připadlo na Šumpersku, až tři centimetry.

Na Šumpersku leží nyní na chemicky udržovaných silnicích sněhová kaše, na cestách ošetřených inertním posypem je ujetá sněhová vrstva.

Sníh padal přes noc i v níže položených částech kraje, na Přerovsku napadlo do dvou centimetrů. „Jezdili jsme první třídy, nyní jsou holé a mokré, na silnicích nižších tříd jsou zbytky rozbředlého sněhu. Sněžit přestalo před půlnocí, nyní je to už beze srážek,” uvedl dispečer přerovské správy silnic.

Na Olomoucku musejí řidiči počítat s rozbředlým sněhem i na hlavních komunikacích, nad ránem tam správci cest upozorňovali také na silný vítr.

Plzeňský kraj

Na silnicích v Plzeňském kraji je mokrý sníh, který může místy namrzat. Teploty se pohybují kolem nuly. Silničáři doporučují řidičům zvýšenou opatrnost na všech silnicích. Ledovka se zatím netvoří. V noci byly v regionu mírné sněhové i dešťové přeháňky. Vrstva rozbředlého sněhu je na většině silnic i na dálnici D5. Ve vyšších polohách Šumavy je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Teploty v regionu by měly mírně růst a sníh by měl hlavně na otevřených místech rozmrzat. Ve stínu a v lesích se ale udrží. Větší přeháňky nejsou na dnešek hlášené.

Pardubický kraj

Na mnoha silnicích v Pardubickém kraji leží sníh. Ve výše položených oblastech je často zledovatělý, jinde po solení rozbředlý.

Motoristé by měli jet opatrně zvláště Hlinecku, kde je sníh zledovatělý. Kluzké vozovky jsou i v okolí Lanškrounu, Litomyšle, Moravské Třebové, Poličky, Svitav, Žamberku a v Železných horách.

Ráno bylo v Pardubickém kraji zataženo, místy sněžilo nebo se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus devíti a minus třemi stupni.

Moravskoslezský kraj

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou bez potíží sjízdné, jen ve vyšších polohách, kde je ujetá vrstva sněhu krytá posypem, by měli být řidiči opatrnější. V noci napadlo jen do tří centimetrů sněhu, teď už žádné srážky nejsou a situace na silnicích je klidná.

Všechny hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé a mokré. Rozježděná sněhová vrstva může být jen v horách na silnicích nižších tříd.

Jihočeský kraj

Jihočeské vozovky zůstávají sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré, ale na některých komunikacích nižší kvality leží vrstva sněhu pokrytá posypem.

Na většině míst regionu je jasno, pouze na Písecku a Strakonicku se občas vyskytují mlhy. Teploty se po ránu pohybují v rozmezí od plus dvou do minus osmi stupňů Celsia. Podle předpovědi meteorologů se ve středu někde mohou tvořit mrznoucí srážky.

Karlovarský kraj

Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají většinou silnice v Karlovarském kraji. Po nočním sněžení silničáři vozovky upravili, ale i tak mohou silnice klouzat. Meteorologové také varují před vznikem ledovky během dne.

V kraji bylo v noci mezi nulou a minus třemi stupni Celsia. Sníh tak někde zůstal na silnicích ležet, jinde se po chemickém posypu změnil v břečku. I nadále ale může na promrzlých silnicích namrzat. V kraji stále sněží.

Reklama

Výběr článků

Načítám