Hlavní obsah

Začátek nového roku bude mrazivý, dočkáme se i sněžení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí, které do České republiky dorazilo, srazilo ve čtvrtek ráno minimální teploty až k minus deseti stupňům Celsia. Příliv chladného vzduchu bude pokračovat i v dalších dnech a lyžaři by se na horách měli dočkat regulérního zahájení zimní sezóny. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Nasněžit by mohlo i v Praze

Článek

Ve čtvrtek ráno klesla například v Černé v Pošumaví teplota k -13,5 stupně Celsia, konstatovala Honsová, podle níž by přes den mělo být převážně polojasno s teplotami mezi minus dvěma a dvěma stupni.

Večer bude od západu přecházet přes naše území frontální systém, který s sebou přinese mrznoucí srážky a později i slabé sněžení. O silvestrovské noci by měly teploty klesat k minus třem až minus sedmi stupňům, na východě republiky, kde bude ještě méně oblačnosti, by mohly klesat až k minus deseti stupňům.

V pátek se fronta bude přesouvat dále k východu, proto bude na Moravě a ve Slezsku převládat počasí s velkou oblačností, zatímco v Čechách se bude od západu vyjasňovat,” konstatovala Honsová. Tomu budou odpovídat i rozdíly v odpoledních maximálních teplotách. Na východě se dostanou k minus čtyřem stupňům až nule, v metropoli by měl být maximálně minus jeden stupeň a na západě Čech se dostanou až ke třem stupňům.

V sobotu bude převládat oblačno až zataženo s občasnými sněhovými přeháňkami, které budou výraznější na horách. Ráno budou teploty klesat k minus třem až minus sedmi stupňům, přes den se dostanou k minus třem až jednomu stupni. Chladněji by mělo být opět na východě republiky.

V neděli teploty nad nulu nepůjdou

Zataženo s velkou oblačností a občasnými přeháňkami by mělo být rovněž v neděli. Ranní minima klesnou k minus šesti až minus deseti stupňům, přes den se teploty vyšplhají pouze k minus pěti až minus jednomu stupni.

Výhled na úvod příštího týdne naznačuje, že v pondělí a v úterý by mělo převládat oblačné počasí s občasnými sněhovými přeháňkami a teplotami  mezi minus pěti stupni a nulou. Rána budou nadále chladná s minimy mezi minus jedním a minus třemi stupni. Při vyjasnění mohou klesat až k minus deseti stupňům.

Ve středu předpokládají meteorologové přechod další fronty, která by měla přinést četnější srážky, které mohou být v nížinách mrznoucí či smíšené. Ranní minima by měla být mezi minus šesti a minus dvěma stupni, odpolední teploty se budou pohybovat kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám