Hlavní obsah

K pochodu za Václava Havla Srdce na Hrad se připojilo 600 lidí

• Aktualizováno

Stovky lidí se v pátek v Praze zúčastnily pochodu Srdce na Hrad ke čtvrtému výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Lidé nesli z Václavského náměstí ručně vyrobené obří srdce na Pražský hrad, kde podle organizátorů „srdce” v současnosti chybí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pochod Srce na Hrad na Václavském náměstí v Praze

Článek

U sochy svatého Václava se vpodvečer sešlo podle odhadu policie kolem 300 lidí, při pochodu se pak jejich počet rozrostl na 600. Akce se zúčastnil mimo jiné také vědec Ivan Havel, bratr zesnulého prezidenta, nebo spisovatel Petr Placák, který za komunistické totality působil v literárním, ale i hudebním undergroundu.

V horní části Václavského náměstí, kde pochod začínal, zapalovali lidé svíčky, na chodníku z nich sestavili srdce. Mnozí měli povytažené kalhoty jako připomínku Havlova vystoupení na vojenské přehlídce krátce po jeho zvolení do čela státu v revolučních dnech roku 1989. Lidé si také připomínali sametovou revoluci zvoněním klíči.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotografie Václava Havla

Akci organizuje hudebník Jiří Bareš. Účastníci poslali své příspěvky na výrobu asi dva metry velkého srdce, jehož autorem je akademický malíř Ondřej Kraják. Menší srdce si lidé sami vytvořili.

Ambasáda USA v Praze se připojila k iniciativě Krátké kalhoty pro Václava HavlaVideo: USEmbassyPrague

Účastníci pochodu srdce symbolicky přinesli na Hrad, protože jim prý připadá, že to je to, co tady chybí. Krajákem vytvořené obří srdce ale u Hradu nenechali, protože si to prý současná hlava státu nezaslouží. Až bude podle pořadatelů sedět na Pražském hradě někdo povolanější, tak mu srdce předají.

Kolem 20:00 akce skončila zpěvem hymny.

Foto: Petr Horník, Právo

Srdce ze svíček za Václava Havla na Václavském náměstí v Praze

Čtvrté výročí úmrtí někdejšího prezidenta Václava Havla si v pátek lidé připomínali na různých místech Česka i v zahraničí. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

Lidé zapalovali svíčky například v Hrádečku u Trutnova, kde Havel ve své chalupě zemřel, součástí vzpomínek je i rekviem sloužené pražským arcibiskupem Dominikem Dukou nebo čtení z Havlových textů.

Reklama

Výběr článků

Načítám