Hlavní obsah

Poslanci se postavili za Izrael, odmítli označování zboží ze židovských osad

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve čtvrtek řešila rozhodnutí Evropské komise, podle kterého bude muset být izraelské zboží z palestinských území označováno upozorněním, že jde o produkt pocházející z židovské osady. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát prohlásil, že ČR by se měla za Izrael postavit. Dolní komora nakonec přijala usnesení, ve kterém krok EU označila za politicky motivovaný.

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

Článek

Přístup EU považuje Laudát za krajně nešťastný. „EU má jiné problémy než přilévat olej do ohně,“ prohlásil Laudát. „Měli bychom se jednoznačně postavit za našeho spojence,“ dodal.

„Je to první negativní označování výrobků v novodobé historii. Z minulosti víme, že tyto věci začínají po drobných krůčcích. To, jak to končilo za druhé světové války - s tím máme bohatou zkušenost,“ komentoval místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL)

A co Krym? tázal se Janulík

Laudátovi opáčil komunistický poslanec Jiří Valenta. „Jestliže EU nepovažuje přítomnost Izraele na Golanských výšinách za legální, tak jde o rozumný krok. ČR je evidentně jednostranně a nekriticky proizraelská,“ kritizoval Valenta.

Poté k řečnickému přišel poslanec hnutí ANO Miloslav Janulík. „Jak bude označováno zboží z Krymu? Bude to ruské, nebo krymské?“ ptal se.

Velvyslanec: Věděli jsme, že se na vás můžeme spolehnout

Poslanci ve čtvrtek odhlasovali usnesení z pera Robina Böhnische (ČSSD), které vyzývá českou vládu, aby s označováním zboží ze židovských osad nesouhlasila. V usnesení se také píše, že krok EU je „zřejmě motivován politickým vymezením se vůči státu Izrael”.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) iniciativu přivítal. „Tradičně dobré vztahy mezi Českou republikou i bývalým Československem a státem Izrael mají hluboké kořeny a být s českým pasem hostem v Izraeli je přidanou hodnotou. Myslím, že je to věc spravedlnosti a cti,” řekl Herman.

„Tento proces, který se zde odehrál, přesně odráží zvláštní stav a pouto mezi našimi zeměmi. Věděli jsme, že na ČR se můžeme spolehnout,“ poděkoval na tiskové konferenci poslancům izraelský velvyslanec v ČR Gary Koren. Ocenil, že zákonodárci vyslovili souhlas napříč politickým spektrem.

Pro první dvě usnesení hlasovalo 98 ze 118 přítomných poslanců, na výzvu vládě jich kývlo 95 ze 121 přítomných.

Označování zboží ze židovských osad, které prosazuje Evropská komise, je ale podle ministerstva zahraničí jen technické opatření, uvedla ČTK.

Izrael území na Západním břehu, na Golanských výšinách a ve východním Jeruzalémě obsadil za takzvané šestidenní války v roce 1967. Nad většinou palestinského Západního břehu vykonávají Izraelci vojenský dohled. EU považuje jakékoli židovské osady na těchto územích za porušení mezinárodního práva.

Usnesení, která přijala Sněmovna
Poslanecká sněmovna lituje vydání výkladového sdělení Evropské komise o označování původu zboží z území okupovaných Izraelem od června 1967, které je zjevně motivováno politickým vymezením se vůči Státu Izrael než skutečnou potřebou jednotného výkladu pravidel pro označování výrobků pocházejících z Golanských výšin či Západního břehu Jordánu.
Poslanecká sněmovna chápe výkladové sdělení jako pouhé vyjádření názoru Evropské komise na možný výklad dotčených ustanovení unijního práva, jehož nezávazný charakter žádným způsobem nezasahuje do jednání vnitrostátních orgánů, ani takové jednání nepředurčuje.
Poslanecká sněmovna s ohledem na výše uvedené vyzývá vládu, aby odmítla podle výkladového sdělení postupovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám