Hlavní obsah

Malá Katarína se v Brně podruhé narodila

Právo, Miroslav Homola
Brno

Před čtyřmi měsíci se v ukrajinské Irašavě narodilo dítě prakticky bez vyvinutého jícnu a konečníku. Místním lékařům se nepodařila operace a malou Katarínu čekala ta nejhorší prognóza. Její rodiče Mariana a Michal ale sehnali peníze a nechali holčičku operovat v brněnské dětské nemocnici. Zákrok vrátil Kataríně život.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Malá Katarina se konečně dokáže usmívat a brzo se i sama nají.

Článek

Po zkaženém lékařském zákroku na Ukrajině se Katarína dusila vlastními slinami a šťávami, které jí zalévaly plíce, nemohla polykat.

Bez kvalitního lékařského zákroku, který doma zoufalí rodiče marně hledali, by dítě zemřelo. Úspěšnou operaci lékaři provedli v brněnské dětské nemocnici před třemi týdny. Teď se šťastná rodina bude moci vydat na sedm set kilometrů dlouhou cestu domů.

Operace trvala pět hodin

„Čas od času se podobné případy, kdy se dítěti jícen nevyvine, stávají. U nás bychom však na to přišli už v prenatálním stavu. Jícen je však schopen ještě i po narození s pomocí lékařské asistence dorůst. Pokud takový předpoklad není, dokážeme novorozence a to skutečně bezprostředně po porodu u nás v Brně nebo v Praze (jinde se tyto zákroky nedělají) operovat,” popsal primář Jiří Tůma, který Katarínu operoval asi pět hodin.

Při operaci se nejčastěji využije žaludek, který se povytáhne a napojí na část nevyvinutého jícnu. „V tomto případě jsme však měli s orgány po nepříliš povedených zákrocích ukrajinských kolegů hodně práce navíc,“ dodal Tůma.

Katarína byla po zdařeném zákroku týden na oddělení ARO, další týden na jednotce intenzivní péče a další týden na běžném pokoji. Prozatím přijímá potravu hadičkou. S nově vytvořeným jícnem se učí polykat tak, aby co nejdříve mohla jíst sama.

V Německu by operace stála tři milióny

Rodiče Kataríny nejdříve hledali pomoc v Maďarsku, které mají blíž. Tam ale nepochodili. Určitou naději získali na klinice v Německu, jenže tamní cena za zákrok a hospitalizaci pro ně byla příliš vysoká. Nemocnice po nich požadovala 107 tisíc eur, v přepočtu tedy skoro tři milióny korun.

„Pak jsme se dozvěděli o jedné ukrajinské překladatelce, které operovali v Česku syna. Další hledání nás pak dovedlo až do Brna,“ popsal šťastný otec. Necelých 350 tisíc korun za operaci a pobyt v nemocnici sehnal s pomocí příbuzných.

Na kontrolu chtějí do Brna

Malou pacientku čeká další kontrola v lednu. Absolvovat by ji mohla už doma na Ukrajině, Mariana a Michal ale chtějí přijet zpět do Česka.

„Nevadí, že je to sedm set kilometrů, my rádi přijdeme zase sem,“ prohlásil otec.

Svoji dceru chtějí v Brně nechat operovat i příští rok, kdy jí v dětské nemocnici vytvoří nový konečník. Do té doby musí mít vývod. Prognózy lékařů jsou však optimistické, a když Michal s Marianou říkají, že se jejich dítě v Brně znovu narodilo, pak to myslí zcela vážně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám