Hlavní obsah

Poslanci se hádají kvůli penězům pro obce

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zákonodárci se ve středu ve Sněmovně dohadují kvůli penězům pro stát, kraje a obce. Zákon o rozpočtovém určení daní vrátil do dolní komory Senát s pozměňovacím návrhem, aby obce dostaly vyšší podíl z DPH. Zároveň by ale měly přijít o podíl na daních vybraných od podnikatelů, což představuje asi 1,2 miliardy korun. Proti tomu protestuje opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Původní návrh měl zvýšit podíl pouze krajům. S pozměňovacím návrhem pro obce přišel senátor Radko Martínek (ČSSD), který na něm spolupracoval s ministerstvem financí.

Navrhl, aby se zvýšil podíl obcím z 20,83 na 21,4 procenta, což by jim přineslo asi dvě miliardy korun. Zároveň by ale měly přijít o třicetiprocentní podíl, který jim připadá z daní z příjmů podnikatelů. Proti návrhu, který podporuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), se vyslovila řada opozičních poslanců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Gazdík: Obce zastřelíme nebo oběsíme

„Máte před sebou návrh, který je poněkud kontroverzní. Zajímalo by mě, podle čeho se budete rozhodovat. Protože ve vztahu k obcím jak senátní, tak sněmovní návrh znamená, jestli obce zastřelíme nebo oběsíme,“ prohlásil zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

Senátní návrh podle něj pouze škrtá motivační složku a nezavádí nic, co by ji nahradilo, a neví se, jak to dopadne na konkrétní obce. Právě podíl na daních od podnikatelů má obce motivovat, aby se na svém území snažily podnikatele podporovat.

S podobnou kritikou přišla i poslankyně Věra Kovářová (TOP 09). „Navýšení na 21,4 %, a to ještě až od 1. ledna 2017, jednak není žádná sláva a jednak není jasné, jestli vůbec o navýšení v jednotlivých případech půjde,“ argumentovala.

Zrušení motivační složky totiž podle ní značnou část peněz odebere. „Můžeme se bavit o tom, o kolik přesně obce přijdou. Jestli to bude 80 miliónů, jedna miliarda, jedna miliarda dvě stě miliónů nebo třeba mnohem víc,“ prohlásila poslankyně.

Vytkla také, že není jasné, jak se změna dotkne konkrétních obcí. „Můžete nám, pane ministře, sdělit, které obce budou na této změně bity a o kolik? To je informace, kterou považuji za naprosto nezbytnou,“ tázala se Babiše.

Nespravedlivé rozložení daní

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) změnu hájil se slovy, že motivační příspěvek neplní funkci, kterou by měl plnit. Daň z příjmu fyzických osob v přiznáních má podle něj stále klesající tendenci.

„Je třeba si říci, že rozpočtové určení daní vlastně nikdy nebude úplně spravedlivé pro všechny obce,“ uvedl Votava.

Kraje nyní získávají z vybrané daně z přidané hodnoty 7,86 procenta. Nově by měly mít podle vládní novely 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na daňových výnosech snížen.

Reklama

Výběr článků

Načítám