Hlavní obsah

Primátorem Opavy byl po zhroucení ANO zvolen sociální demokrat Křupala

– Opava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Nové vedení má po roce od komunálních voleb město Opava. Na základě nově uzavřené koaliční smlouvy se v pondělí stal primátorem slezské metropole Radim Křupala (ČSSD). Dosavadní primátor Martin Víteček (dříve ANO) se stal prvním náměstkem. Ve volbu nového vedení vyústil rozkol v místní organizaci ANO, která se kvůli sporům jednotlivých členů rozpadla a následně byla předsednictvem hnutí zrušena.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nový opavský primátor Radim Křupala (ČSSD)

Článek

Spory na radnici vyústily v minulém týdnu v podepsání nové koaliční smlouvy mezi částí zastupitelů, zvolených za hnutí ANO a sdružených kolem Vítečka, a zástupci ČSSD, KDU-ČSL a Změnu pro Opavu. Nová rada má 11 členů. Čtyři členové jsou za ČSSD, čtyři za bývalé hnutí ANO, dva členové rady zastupují Změnu pro Opavu a jeden člen rady je z KDU-ČSL.

Na pozicích náměstků podle koaliční smlouvy setrvají Josef Stiborský (KDU-ČSL) i Dalibor Halátek (Změna pro Opavu). Naopak Simona Bierhausová (zvolena za ANO) na pozici náměstkyně primátora definitivně skončila.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Primátor Opavy Martin Víteček

Nová koalice v zastupitelstvu disponuje celkem 21 hlasy z celkových 39. SNZ (bývalé ANO) bude mít sedm zastupitelů, ČSSD rovněž sedm zastupitelů, Změna pro Opavu čtyři zastupitele a KDU-ČSL tři zastupitele.

ANO získalo v Opavě ve volbách 11 mandátů. Druhá ČSSD má šest křesel. Do zastupitelstva se dostalo ještě dalších sedm subjektů: po čtyřech křeslech mají KSČM a Změna pro Opavu, po třech SNK Starostové a občané Opavy, ODS, KDU-ČSL a Zelená pro Opavu, dvě křesla patří sdružení Opavané – Nezávislí, Občané, Piráti. ANO po volbách nakonec vytvořilo koalici se Změnou pro Opavu, ODS, KDU-ČSL a SNK Starosty a občany Opavy. Tato koalice vydržela jen o něco déle než jeden rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám