Hlavní obsah

Ochladí se až po Novém roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplotně nadprůměrné zůstane počasí v následujících čtyřech týdnech, uvedl v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve svém pravidelném výhledu. Od Nového roku se však čekají nižší teploty, zhruba na úrovni dlouhodobých průměrů. Jak bude celé období vypadat z hlediska srážek, není jisté.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zejména v první polovině předpovídaného období očekáváme pokračování současného teplého počasí,“ uvedli meteorologové.

Změna má přijít až po Novém roce. „Ve druhé polovině předpovídaného období (začátek ledna) se očekávají teploty přibližně na úrovni dlouhodobých průměrů,“ dodal ČHMÚ.

Průměrná teplota v ČR pro dané období činí -1,3 stupně Celsia.

Déšť? Sníh? Možná nic

Ohledně srážkového výhledu panuje nejistota. „S přibližně stejnou pravděpodobností se může vyskytnout jak normální, tak srážkově nadnormální nebo podnormální počasí,“ poznamenal ČHMÚ.

Nejvíc srážek se ale dá pravděpodobně očekávat mezi 21. a 27. prosincem.

Nejchladněji bylo v daném období na přelomu let 1962/63, a to -7,6 stupně Celsia. Naopak nejtepleji - 3,5 stupně - bylo před devíti lety.
Nejvyšší úhrn srážek zaznamenali meteorologové na přelomu let 1986/87 - 110 mm. Nejnižší pak na konci roku 1972 a začátku 1973, a to pouhé 2 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám