Hlavní obsah

Vláda schválila Murína do čela GIBS

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Novým šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) je dosavadní náměstek pro trestní řízení Michal Murín. V pondělí se na tom shodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), informoval Novinky mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude Michal Murín.

Článek

„Vláda schválila, že novým šéfem GIBS bude plukovník Michal Murín,“ sdělil Ayrer.

Murína si do čela GIBS vybral premiér Bohuslav Sobotka, kabinet jeho volbu podpořil.

„Jde o zkušeného policistu, který musí zajistit nestrannost, nezávislost a profesionalitu GIBS,“ uvedl Sobotka v pondělí na Twitteru.

„Jeho hlavním úkolem bude zajistit nestrannost, nezávislost a profesionální fungování Generální inspekce bezpečnostních sborů,” dodal premiér.

Murí plánuje organizační změny

Murína jako nového ředitele inspekce v pátek jednomyslně podpořil i sněmovní bezpečnostní výbor. Murín poslancům tehdy řekl, že v inspekci chystá jisté organizační a personální změny, o konkrétních plánech ale nemluvil. Nastínil je až v pondělí.

„Rád bych, aby byl v nové organizační struktuře kladen důraz na trestní řízení a na lepší organizaci práce,” popsal Murín. Zlepšit by se podle něj měly vnitřní kontrolní mechanismy, aby bylo možné hlídat všechny kroky a postupy, které GIBS udělá.

„Chtěl bych zdůraznit, že budu klást velký důraz na to, aby GIBS, jak je jí dáno zákonem, vedla prověřování a vyšetřování podle trestního řádu a aby byla policejním orgánem, jak je jí dáno do vínku při vzniku,” řekl v pátek Murín.

Bývalý šéf GIBS Ivan Bílek na funkci ředitele rezignoval po olomoucké kauze k 30. listopadu. K odchodu ho vyzval jak premiér Sobotka, tak i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO). [celá zpráva]

Michal Murín
Michal Murín je vystudovaný právník s hodností plukovníka. U policie slouží přes třicet let. Pro GIBS začal pracovat v červnu 2014. Předtím byl šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl ředitelem policejního oddělení Praha-západ. Dostal policejní medaili Za věrnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám