Hlavní obsah

Počasí bude připomínat spíš hezký březen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme před sebou opět relativně teplý týden. Polojasno a teploty osm až jedenáct stupňů před víkendem vystřídá lehké ochlazení a mírné srážky. Sněžit bude jen na vrcholcích hor, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopresu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Počasí bude připomínat spíš hezký březen, než že se blíží astronomická zima. Kdo se těší na dovolenou na horách, tak nějaká ta sněhová vločka spadne až v pátek či sobotu, a to pouze v těch nejvyšších partiích,” řekla meteoroložka.

Nad jihovýchodní Evropou se vytvořila mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu, která zasahuje až k nám a nepustí do Česka studené fronty od Atlantiku. „Ty se stáčejí na Velkou Británii a způsobují záplavy ve Skotsku – my díky tomu máme teplo,” vysvětlila Honsová.

V pondělí se rozpadá studená fronta, ale srážek bude minimum. Pokud se vyskytnou, tak na horách a budou dešťové. Odpoledne bude převládat polojasno, maximálně oblačno. Teploty vystoupí na 8 až 11 stupňů.

V úterý bude dopoledne převážně zataženo inverzní oblačností a mlhavo, odpoledne se protrhá na skoro jasno. Na horách bude skoro jasná obloha po celý den. Ranní minima klesnou na 4 až 0, odpoledne rtuť ukáže 5 až 9 stupňů.

Ve středu přijde slabá studená fronta, bude převládat oblačno až zataženo, občas se slabým deštěm či mrholením. Po ránu klesnou teploty opět ke 4 až 0, odpoledne vystoupí na 4 až 8, vát bude mírný vítr do šesti metrů za sekundu.

Ve čtvrtek by mělo být zpočátku dne oblačno či mlha, během dne polojasno. Ráno opět 4 až 0, odpolední maxima pak v rozmezí 4 až 8 stupňů.

Pranostika věští teplejší zimu

Zpočátku pátečního dne bude oblačno nebo skoro jasno, odpoledne začne od západu přibývat oblačnost se srážkami, které nebudou nijak intenzivní. Ráno se mírně ochladí na dva až minus dva (při slunečném počasí), odpoledne dva až sedm stupňů.

O víkendu přijde větší oblačnost a na horách sněhové srážky, ovšem až v partiích nad tisíc metrů nad mořem.

V sobotu to po ránu může klouzat, protože při teplotách dva až minus dva stupně se při mírných srážkách může vytvářet náledí. Odpoledne tři až sedm. Podobné počasí jako v sobotu bude i v neděli, odpolední teploty tři až sedm, ráno tři až minus jeden.

Pokud chceme věřit lidovým pranostikám, současné počasí naznačuje další teplejší zimu. „Pranostika říká, že povolné počasí v prosinci věští mírnou zimu v každém jejím měsíci,“ dodala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám