Hlavní obsah

Zeman zalitoval, že nemůže odvolat premiéra

– Praha

Prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že za poslední týden dostal „kvantum” dopisů, v nichž ho lidé žádají o odvolání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Hlava státu v Pressklubu na rádiu Frekvence 1 zalitovala, že tuto pravomoc nemá. Sobotku zkritizoval za to, že mu své odlišné názory sdělil přes média, nikoliv osobně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Především kvůli Sobotkovým postojům k migraci prý v posledním týdnu dostal spoustu dopisů s požadavkem, aby premiéra odvolal. K témuž ho v nedělním pořadu vyzval i jeden z posluchačů.

„Kdyby si přečetl ústavu, tak zjistí, že bohužel a ještě jednou bohužel prezident nemá takovou kompetenci," odvětil Zeman. Premiéra může odvolat pouze v případě, že Poslanecká sněmovna vládě vyjádří nedůvěru. Předseda vlády také může podat demisi sám.

Nejvyšší ústavní činitelé se verbálně střetli kvůli událostem letošního 17. listopadu. Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny odsoudil Zemanovo vystoupení na Albertově po boku šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky. Uvedl, že prezident by neměl vystupovat na akci xenofobní sekty šířící nenávist. Zeman pak Mladé frontě Dnes řekl, že Sobotka postojem k migraci ohrožuje bezpečnost Česka.

Zeman pozitivně hodnotil vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v rozhovoru pro sobotní Právo. Babiš nevyloučil, že by jím vedené hnutí mohlo Zemana při dalších prezidentských volbách podpořit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám