Hlavní obsah

Nová tvář TOP 09 Adamová: Neumím si představit, že bychom byli ve vládě s ANO

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Markéta Adamová má být novou tváří TOP 09, do užšího vedení si ji přál i nový šéf strany Miroslav Kalousek. Jedenatřicetiletá poslankyně, která se v neděli stala místopředsedkyní strany, se angažuje především v sociální a rodinné problematice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nová tvář TOP 09 - jednatřicetiletá poslankyně Markéta Adamová. Na sněmu 29. listopadu se stala místopředsedkyní strany.

Článek

Jaké máte cíle ve vedení strany?

Určitě oslovit mladou generaci. Ráda bych otevřela témata, která zaujmou mladé lidi, kteří jsou na prahu svých kariér, kteří zakládají rodiny. Už se o to snažím především skrze návrhy, které vedou k lepšímu sladění rodinného a pracovního života.

Jaké konkrétní návrhy předkládáte?

Věci, které se týkají flexibilních úvazků. Aby byl například pro rodiče, které má malé dítě, jednodušší návrat do zaměstnání. Mám také návrh na čerpání rodičovské pro prarodiče.

Spolu s vámi se do čela TOP 09 dostaly další dvě ženy. Nemáte pocit, že tam máte být jen pro okrasu?

Doufám, že to tak kolegyně a kolegové nevnímali, když mě volili. Mám zkušenosti z komunální politiky, jsem v TOP 09 od samého začátku, od začátku se profiluji svoji prací. Věřím, že to bylo to rozhodující a nikoliv, že jsem v očích některých mladá pohledná žena.

Mají podle vás ženy v politice rovnocenné postavení s muži?

Nelze to paušalizovat. Ale já se setkávám s velmi vstřícnými kolegy, kteří nekladou důraz na to, jestli nosím sukni nebo kalhoty, ale kteří diskutují a argumentují věcně a to samé očekávají ode mě.

Proč jste se rozhodla jít do politiky?

Přesvědčil mě o tom pocit, že je potřeba, abychom i jako mladí lidé dali najevo svůj názor a angažovali se. Já jsem tehdy zakladatele, pana Kalouska, považovala za jednoho z mála nepopulistických politiků, kteří mohou nabízet odpovědná řešení.

TOP 09 jsem vnímala jako dobrou alternativu jiným pravicovým stranám a především socialistickým stranám, tak jsem se osobně rozhodla zapojit. Ale představovala jsem si, že moje pomoc bude třeba při kampaních, roznášení letáků. Různé náhody, kdy jsem byla ve správný čas na správném místě.

Mluvila jste o tom, že TOP 09 by měla být opozicí levicovým stranám. Váš předseda zmínil, že TOP 09 by měla s demokratickou levicí ve Sněmovně spolupracovat v rámci aktuálních témat, jako třeba migrace. Jak se k tomu stavíte?

Myslím si, že na těch dlouhodobých společenských výzvách, které vyžadují co největší konsenzus, bychom určitě spolupracovat měli. V tu chvíli bychom se neměli omezovat na to pravolevé vidění. Stejně tak v některých sociálních otázkách, především v jedné - a to je důchodový systém, by bylo potřeba najít širší konsenzus, aby nedocházelo k tomu, že jedna vláda něco zavede a druhá to nejvíce zruší a přitom to nejvíce postihne občany. Co se týče věcí jako zásahu státu do života lidí, tam si myslím, že bychom společnou řeč nenašli.

Takže si nedokážete představit koalici s ČSSD?

Zatím to není na pořadu dne, takže bych nechtěla říkat, jestli ano, nebo ne. V tomto případě vždy závisí na okolnostech, které se v tu dobu vyskytnou. Ale co si neumím představit je, že bychom byli ve vládě s hnutím ANO. Pokud se jejich předseda vyjadřuje tak, že Sněmovna je žvanírna a stát se dá řídit jako firma, tak je to pošlápávání demokracie.

Vaší straně je v poslední době často vyčítáno, že jejím programem je antibabiš.

Myslím si, že je důležité, aby to někdo říkal. Tuto roli by měla činit média, ale to se z nich dost vytratilo, což je dáno strukturou vlastnictví. Nechám na každém čtenáři, ať se zamyslí nad tím, jaké kauzy jsou dnes možné a přitom neplní přední stránky deníků. Není to jenom Agrotec a Česká pošta, ale jsou to i zákony, které si Agrofert skrze své představitele ve vládě šije na míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám