Hlavní obsah

Radar z Pardubic odhalí teroristy za zdí či překážkou

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou pozornost vzbudil na Mezinárodním veletrhu techniky pro policii Milipol 2015, který se konal od středy do pátku ve francouzské metropoli, radar Retia ReTWis pardubické firmy Retia. Před jejím stánkem byla neustálá tlačenice. Modernizovaný radar totiž dokáže vyhledávat lidi za překážkami.

Foto: archiv Retia

S chytrým radarem z pardubické Retie se seznámila v Paříži i velvyslankyně České republiky Marie Chatardová.

Článek

Původně byl inovovaný radar určen především pro humanitární účely, tedy hledání lidí pod troskami po zemětřesení. Teď, kdy nejen v Paříži, ale i v dalších velkoměstech bezpečnostní složky hledají a obléhají úkryty teroristů, dostává nový význam a slibuje mimořádné uplatnění. ReTWis je lehký a snadno přenosný mikroradar určený k detekci živých osob za zdmi a jinými nekovovými překážkami.

„Jsem velmi rád, že jsme na takto významném veletrhu dostali příležitost k představení nové verze našeho radaru, který je proti předešlé variantě menší, lehčí a s dosahem prodlouženým na čtyřicet metrů,“ říká obchodní ředitel Retie Petr Tichý.

Systém ReTWis je vhodný pro policejní a vojenské zásahové jednotky, které díky němu mají možnost detailně zmapovat prostor, do něhož se chystají vniknout, a odhalit skrytá nebezpečí.

„Systém tak umožňuje významně zpřesnit zamýšlený plán a snížit riziko zranění či ztráty na životech nejen mezi zasahujícími, ale i mezi samotnými pachateli trestné činnosti nebo jimi zadržovanými rukojmími,“ dodal mluvčí společnosti Adam Čírtek.

Přímo v ruce

U záchranných složek pak systém nalezne uplatnění například při živelních pohromách. Ale také při sesuvech budov, kdy umožní rychlejší a jednodušší lokalizaci obětí a jejich rychlejší vyproštění.

ReTWis má kompaktní rozměry a nízkou hmotnost umožňující použití přímo v ruce, případně je radar možné instalovat na trojnožku. Standardně je radar při použití přiložen přímo na zeď, zajímavá je ale také stand-off funkce, která umožňuje jeho nasazení z bezpečné vzdálenosti od daného objektu.

Systém ocení i cizinecká policie, která s jeho pomocí může jednoduše vytvářet mobilní kontrolní stanoviště, a hledat tak ilegální přistěhovalce na korbách kamiónů bez toho, aby kamiónové návěsy otvírala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám