Hlavní obsah

Sobotka požádal Chovance a BIS o vyhodnocení situace kvůli útokům v Paříži

– Praha • Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka požádal kvůli útokům ve Francii ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD) a Bezpečnostní informační službu (BIS) o rychlé vyhodnocení situace včetně možných dopadů na bezpečnost České republiky a Evropské unie. České bezpečnostní složky přijímají nezbytná opatření obvyklá v takové situaci, napsal Sobotka ČTK. Páteční teroristické útoky ve Francii si vyžádaly několik desítek lidských životů. Francie vyhlásila výjimečný stav.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Oběti střelby u restaurace v centru Paříže

Článek

"V této těžké chvíli vyjadřuji solidaritu francouzské vládě a hlubokou soustrast pozůstalým obětí," uvedl v prohlášení Sobotka, který je podle vládního mluvčího Martina Ayrera útoky otřesen.

České bezpečnostní složky jsou podle premiéra aktivní a snaží se získat co nejvíce informací z Francie. Povahu bezpečnostních opatření neupřesnil, při podobných útocích se ale běžně zvyšuje třeba ochrana letišť nebo zahraničních velvyslanectví.

"Jsem do hloubky otřesen strašným masakrem v Paříži, ale vím, že stále musí platit, že každé podobné násilí musí být potrestáno, a my se nesmíme vzdát života a civilizace, kterou jsme vybudovali," komentoval pro ČTK prostřednictvím své mluvčí útoky ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vyjádřil také podporu francouzské vládě.

Nenechat se zastrašit

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza na Twitteru uvedl, že "důležité bude nepodlehnout fanatismu, nenávisti a násilí". "Nesmíme se nechat zastrašit," poznamenal.

Na teroristické útoky reagují i další čeští politici. "Teroristické útoky jsou nejpodlejší a nejubožejší způsob, včetně zadržováni rukojmích," napsal na Twitteru ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka.

"Pokud se k těmto útokům přihlásí Islámský stát, musí již následovat jasná systémová reakce proti IS. A daleko lepší ochrana vnějších hranic EU," podotkl také.

"Jsem absolutně šokován událostmi v Paříži. Myslím na rodiny obětí a celou Francii," vyjádřil se taktéž na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. Jsme v mysli s našimi francouzskými spojenci, napsal bývalý šéf generálního štábu české armády Petr Pavel, který nyní působí ve vedení NATO. "Stojíme sjednoceni proti barbarismu, který se zaměřuje na nevinné civilisty," uvedl také.

Upřímnou soustrast rodinám obětí jménem hejtmanů vyjádřil šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Události označil za válku s Evropou, za útok na podstatu naší civilizace.

Je nutné dopadnout a tvrdě a spravedlivě potrestat všechny, kteří mají za dnešní tragédii odpovědnost, uvedl Hašek. Evropa je ve válce i podle Bloku proti islámu.

Paříž se v pátek večer stala terčem zřejmě bezprecedentního teroristického útoku: při sérii násilných incidentů, při nichž zněla střelba i výbuchy bomb přišlo podle různých francouzských zdrojů o život nejméně 40 lidí. Některé zdroje hovoří až o 60 mrtvých. Počet zraněných se odhaduje také na desítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám