Hlavní obsah

Vydědím tě, hrozí rodiče dětem. Ale není to tak jednoduché

Právo, Jindřich Ginter

Stárnoucí rodiče jsou často tak zklamaní ze svých dospělých dětí, že chtějí, aby někteří nebo všichni potomci nedostali z nastřádaného majetku nic. A tak se před smrtí dostávají do soukolí podivných válek sourozenců o dědictví. Vydědění potomků ale není tak snadné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pádným důvodem pro vydědění potomků například je, když žijí nezřízeně či, jak definuje zákon, je dědic zvrhlý nebo páchá vůči rodičům skutky s rysy trestné činnosti, například je týrá nebo ještě hůř.

Vydědění zrušil až Nejvyšší soud

Někdy jsou ale žalované argumenty pro vydědění vyfabulované. Jeden z typických případů, kdy se stárnoucí otec nakonec nechal zmanipulovat rodinou jednoho ze svých synů, řešil před časem i místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Roman Fiala, náš přední odborník na dědické právo.

Jeho aktéry byli dva sourozenci. Jeden zůstal v ČR, druhý emigroval do USA. Ten zemřel a zbyla po něm dcera. Následně zemřel i otec obou sourozenců, tedy její dědeček. Na světlo se záhy ovšem dostala listina o vydědění, kterou za života sepsal.

„Zjistilo se, že starý pán svou vnučku, která by byla jinak jeho dědičkou, vydědil s odůvodněním, že o něho neprojevovala zájem. Že neinformovala dědečka o smrti svého otce, tedy syna zůstavitele,“ poznamenal pro Právo Fiala.

Musí být pro to pádné důvody. Když dítě zůstaviteli na stará kolena nepomáhá, když ho zcela ignoruje, nenavštěvuje ho
místopředseda NS Roman Fiala

Jenže problém byl podle něho v tom, že vnučce v té době, kdy její otec zemřel, bylo jen deset let a žila v USA. „Takže asi těžko mohla dědečka informovat. Toto vydědění bylo nesmyslné. Bylo patrné, že rodina syna zůstavitele, který zůstal v České republice, přiměla starého pána, aby vnučku žijící v USA vydědil, aby jim vše zůstalo,“ uzavírá Fiala. NS nakonec vydědění zrušil.

Musí být pádné důvody

V jiném případě zase starý otec tvrdil, že chce syna vydědit, protože za ním deset let nepřišel. Jenže při posuzování se ukázalo, že otec chlapce opustil v jeho čtyřech letech a neplatil na něho výživné. Vydědění bylo rovněž označeno soudem za neplatné.

Zůstavitel může vůči potomkům nechat sepsat listinu, kde uvede, že si nepřeje, aby syn nebo dcera dědili. Nemůže to být ale jen tak, že si to rodič zrovna tak usmyslí.

„Musí být pro to pádné důvody. Když dítě zůstaviteli na stará kolena nepomáhá, když ho zcela ignoruje, nenavštěvuje ho. Mohou to být i případy hrubého chování, slovního napadání, urážení,“ vysvětlil Fiala. Pádným důvodem je i to, když potomek opakovaně rodičům krade peníze, nebo děti v dospělosti své rodiče napadají, třeba i slovně, případně jsou trestány za jinou trestnou činnost.

Nestačí ale jen pouhé tvrzení zůstavitele. Musí se to prokázat. Zlo či nezájem, jež páchají na rodičích, musí dosvědčit například další členové rodiny, sousedé nebo je třeba předložit úřední záznamy z policie, jestliže dané skutky rodič oznamoval.

„Těžko se to prokazuje, ale nakonec se skutečnost většinou prokáže, například svědeckou výpovědí sousedů, ošetřovatelky atd.,“ dodal Fiala. Soudy jako důkaz uznávají třeba i léta psaný deník.

K vydědění musí být pádné důvody, třeba absolutní nezájem či hrubé chování vůči zůstaviteli
Roman Fiala, místopředseda NS

Pokud je skutečně vyděděn syn, protože se nestará o svého otce, tak automaticky platí, že vyděděny jsou i jeho děti, tedy celá linie. Vydědit lze potomky i pro „vedení nezřízeného života“. Podle Fialy to ovšem není situace, kdy se člověk párkrát opije. Musí to mít znaky trvalosti, že soustavně devastuje svůj život. Dalším důvodem je čin svědčící o jeho zvrhlé povaze či marnotratnost.

„Nahlížení na ni se nepochybně mění. Je nakupování vánočních dárků na dluh marnotratnost? Nepochybně je, jenže kolik lidí to dělá, jaké obrovské množství, že už to mnohým připadá normální,“ zamýšlí se Fiala. Možností, jak stanovit přesně podmínky pro dědění potomků, je zřízení svěřeneckého fondu. Specializují se na to některé advokátní kanceláře a smysl to má u majetku a peněz větší hodnoty.

„V rámci svěřeneckého fondu lze nastavit téměř libovolné podmínky. Vyplacení tak lze vázat například na dosažení věku potomka, dokončení vysoké školy nebo početí prvního dítěte potomka či úspěšné podstoupení protialkoholního léčení,“ upřesnil právník Vlastimil Volek z PwC Legal.

Manžel/ka ze hry bez udání důvodu

U vydědění v případě vztahů manžel–manželka stačí jen napsat, že si zůstavitel nepřeje, aby druhá strana po něm dědila. A to i bez udání důvodu. To se hodí v případě nedokončených rozvodů nebo odloučených manželství. Nejsou-li vztahy mezi manželi dobré, je podle Fialy nejbezpečnější dům či byt převést na děti, aby následně nedošlo k dělení na rovné díly s manželkou/manželem.

Vlastníkem domu totiž může být i roční dítě. V takové situaci by manželka nemohla dům po smrti manžela například o své vůli prodat, musela by k tomu mít souhlas opatrovnického soudu. Jestliže by se manželka zadlužila, tak exekutor dům, kde sice ona žije, zablokovat nemůže, protože patří dětem, tedy jestli není na domě zástava k úvěru.

S převodem domu na potomky se ale rodiče mohou někdy pěkně spálit. Staří lidé mnohdy ještě za života věnují svůj dům potomkům. Součástí smlouvy proto bývá ustanovení o právu rodičů v domě dožít. Přesně se popíše, co a jak mohou v domě používat.

Anketa

Uvažujete o tom, že sepíšete závěť?
Ano
69,8 %
Ne
16 %
Už ji mám sepsanou
14,2 %
Celkem hlasovalo 2843 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám