Hlavní obsah

Kde je prezidentská standarta? Svědci viděli padající balík

Právo, Barbora Janáková
Praha

Ani po měsíci není jasný osud prezidentské standarty, kterou v září sundala skupina Ztohoven a místo ní vyvěsila nad Pražským hradem obří červené trenky. Dodnes se nikde neobjevila. Policisté jsou přesvědčeni, že performeři jeden ze státních symbolů odcizili, ale vlajku u nich nenašli.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

 
Článek

Jak Právo zjistilo, v případu figurují svědci, kteří prý viděli aktivisty, jak ze střechy Hradu shazují světlý balík, který by mohl standartě odpovídat. Jejich výpovědi jsou ovšem nepřesné a liší se i podle místa odhadovaného dopadu. Aktivisté přesto trvají na tom, že vlajku odfoukl vítr. Vzhledem k tomu, že má téměř pět kilo, to ovšem není moc reálné. Podle Českého hydrometeorologického ústavu ten den vál rychlostí 2 až 6 m/s, což je slabý až mírný vítr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V tom spisu se uvádí, že byl zadokumentován pád nějakého předmětu, ale není tam uvedeno, jaké měl ten předmět rozměry, jakou měl váhu, kam měl dopadnout,“ řekl Právu v těchto dnech obhájce členů skupiny Ztohoven Michal Pokorný.

Tato informace a skutečnost, že vlajku policie nikde v okolí nenašla, vedla k tomu, že státní zástupce Jan Lelek sdělil aktivistům podezření z krádeže, za kterou jim hrozí až tři roky vězení. Jenže přidělená soudkyně případ vrátila v minulých dnech k došetření. Například vydala pokyn, aby škodu, kterou měli členové Ztohoven na střeše způsobit, určil soudní znalec a aby se nepočítala z nákladů na opravu střechy.

Proč je tak drahá?

Překvapivá je i cena standarty, která vyšla na víc než 33 tisíc korun. Podle spisu byla vyrobena z polyesteru metodou potisku, přičemž její rozměry jsou tři krát tři metry. Správa Pražského hradu ji pořídila v prosinci roku 2013. Dva dny po incidentu s trenkami Hrad objednal dvě nové standarty za 67 tisíc od společnosti Tyla.cz. Zároveň s tím koupil 16 kusů vlajky České republiky o rozměrech tři krát dva metry dohromady za 20 tisíc korun. Jedna vlajka tak stála 1250 korun.

Právo zajímalo, proč standarta stála desítky tisíc, když většina vlajek, které tato firma na svém eshopu nabízí, stojí do dvou tisíc korun. „Cena plně odpovídá materiálovým, rozměrovým požadavkům i požadavkům na oboustranné provedení i maximálně možnou trvanlivost,“ sdělil Právu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Právo oslovilo společnost Tyla.cz. „Pokud chcete tyto informace, tak se obraťte na tiskového mluvčího Pražského hradu pana Ovčáčka,“ sdělil pracovník společnosti s tím, že o výrobním postupu standarty bude mluvit pouze s písemným souhlasem mluvčího Hradu. Ovčáček souhlas dát odmítl.

Zavedou se bezpečnostní opatření

Právo se zeptalo dvou dalších společností, jež prapory vyrábějí, kolik by asi stálo vyhotovení takové vlajky. Obě oslovené firmy udělaly cenovou kalkulaci na potisk z obou stran. Jedna společnost nabídla vyhotovení za 3790 korun bez DPH, druhá přišla s nabídkou 3800 korun bez DPH.

Hradní mluvčí odmítl sdělit, zda na vlajce je nějaká speciální výšivka či použity nějaké speciální barvy. Ztohoven tvrdí, že výšivky na standartě nebyly. „Výšivky by po týdnu na stožáru byly k zahození. Vypadalo to jako digitální tisk na banneru,“ uvedl jeden z členů Ztohoven Petr Žílka.

O zavedení bezpečnostních opatření na Hradě se mluví již dlouho, po vniknutí členů skupiny Ztohoven na střechu se budou zavádět. V sobotu to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání s prezidentem a jeho poradním týmem v Lánech.

Rámy na Hradě vyjdou na stamilióny

Nejprve přijdou organizační změny, které se budou týkat zlepšení spolupráce Hradní stráže a prezidentovy ochranky, uvedl Chovanec. „Pan prezident si vedle toho představuje i bezpečnostní rámy i další opatření, což je podle mě otázka příštího roku s investicí několik set miliónů korun,“ doplnil.

Podle Zemanových slov pro Blesk TV by pořizovací cena mohla být nižší. Prezident popřel, že by se opatření zpřísňovala kvůli skupině Ztohoven. „Zavádějí se proti riziku teroristického útoku, který na Pražském hradě včetně katedrály může být,“ řekl.

O zpřísnění prý usiluje už od června, ale vše komplikovalo jednání s památkáři, kteří nesouhlasili s bezpečnostními rámy v katedrále sv. Víta. Nyní se povedlo jejich názor změnit.

Mynář odmítl prémie

Zeman zopakoval, že kancléř Vratislav Mynář na Hradě zůstane, i kdyby neuspěl s odvoláním proti neudělení bezpečnostní prověrky. „Kancléř přišel, a protože byla výplata čtvrtletních prémií, tak mi podal list papíru, na kterém byl návrh na prémie, a aniž bych mu cokoli říkal, přede mnou ten list papíru roztrhal,“ vysvětlil Zeman, jak se zachoval Mynář po výměně standarty za trenýrky.

Podle prezidenta kancléř za to cítil spoluzodpovědnost. Zeman s ním počítá, chystá pro něj jiné místo. „Měla by to být nějaká odborná pozice, která vychází z jeho dosavadních zkušeností z fungování hradní kanceláře,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám