„Dnes ráno byl ze zdravotních důvodů utracen samec slona indického Calvin. V mládí prodělal infekci neštovic, která způsobila zakřivení jeho levé přední nohy. S věkem se toto zakřivení stále zhoršovalo a způsobilo, že Calvin začal více zatěžovat pravou přední končetinu,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

KOMENTÁŘ DNE:

Jak probíhá Zemanova prezidentská nekampaň - se svoláním první schůze Sněmovny čekal až do nejzazšího možného termínu, vláda tak nejspíš požádá o důvěru až těsně před prvním kolem prezidentských voleb, píše Jiří Pehe. Čtěte zde >>

V důsledku toho se na Calvinově přetěžované pravé noze vytvořil velký absces, který si ovšem odmítal nechat ošetřit. „Proto jsme 25. srpna přistoupili k jeho uspání a ošetření rány v narkóze. Přes veškerou nákladnou a složitou léčbu, která trvala další dva měsíce, se ale nepodařilo nohu zachránit a absces se dále rozšiřoval. Po konzultaci s kolegy ze zahraničí jsme se rozhodli přistoupit k eutanázii, protože naděje na Calvinovo uzdravení byly v tuto chvíli nulové,“ doplnila Nováková.

V srpnu prodělal slon Calvin náročný zákrok, při němž se mu ošetřovatelé pokusili zánět ošetřit.

V srpnu prodělal slon Calvin náročný zákrok, při němž se mu ošetřovatelé pokusili zánět ošetřit.

FOTO: Zoo Ostrava

S léčbou Calvina pomáhali ostravské zoo i kolegové z Ústí nad Labem, Liberce a Prahy. V srpnu dorazili také odborníci z Leibnizova institutu v Berlíně v čele s Thomasem Hildebrandtem.

V Ostravě dosud žila pětičlenná sloní rodinka

Calvin patřil v Evropě mezi nejúspěšnější samce, co se týká počtu mláďat. Během svého života zplodil celkem 14 mláďat, z nichž 11 přežilo. V Ostravě měl kolem sebe dvě samice – Johti a Vishesh. S každou přivedl na svět jedno mládě. Dcera Johti se jmenuje Rashmi a už jsou jí čtyři roky, druhá sloní holka, Sumitra, už přes rok a půl bojuje o přežití. Nikdy se totiž nenapila mléka od své mámy Vishesh a nemá potřebnou imunitu.

V evropských zoo žije 296 slonů indických

V evropských zoologických zahradách v současnosti žije 296 slonů indických, z toho je 82 samců a 214 samic. V přírodě tento druh slona obývá oblast o rozloze devět miliónů kilometrů čtverečních od Iráku k Číně a na jih po Srí Lanku.

„Velikost volně žijící populace slonů indických je odhadována na 40 tisíc jedinců. Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu totiž došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin,“ upozornila Nováková.

V přírodě se sloni dožívají v průměru 60 let, v zajetí kolem 80.