Hlavní obsah

Šikanózní návrhy na insolvenci lze trestat, Nejvyšší soud určil pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podávání šikanózních insolvenčních návrhů, jejichž cílem může být například nekalé poškození konkurence, je možné trestat jako vydírání, pomluvu či další trestné činy. Rozhodl o tom ve středu Nejvyšší soud (NS), když schválil průlomové rozhodnutí, které vyjde ve Sbírce zákonů a bude vodítkem pro obecné soudy v takovýchto případech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud chce někdo pomocí návrhu na zahájení insolvenčního řízení nepoctivě vymoci peníze, na které nemá faktický nárok, lze to podle právní věty NS kvalifikovat jako pohrůžku jiné těžké újmy. Pohrůžka patří ke znakům trestného činu vydírání. Pokud je cílem insolvenčního návrhu poškodit něčí pověst, mohou soudy po prokázání viny potrestat pachatele za pomluvu.

V úvahu při posuzování nepoctivých návrhů připadají také další trestné činy, například podvod, poškození věřitele, podplacení a pletichy v insolvenčním řízení, uvedl ve středu na tiskové konferenci předseda trestního kolegia NS František Púry.

Jako podklad pro právní věty posloužil konkrétní případ advokáta, jenž se stal terčem nepodloženého insolvenčního návrhu. NS v únoru potvrdil verdikt nad mužem, který si údajné pohledávky vymyslel. Rozhodnutí po připomínkovém řízení projednalo minulý týden trestní kolegium a schválilo publikaci právních vět ve sbírce důležitých verdiktů.

Insolvenční řízení v Česku je dlouhodobě terčem kritiky některých podnikatelů. Obávají se šikanózních návrhů a zároveň mají pochybnosti, zda o nich soudy rozhodnou spravedlivě. Na údajné působení takzvané insolvenční mafie v minulosti upozornil Svaz průmyslu a dopravy. Insolvencím věnovala pozornost v minulosti podle dostupných údajů také Bezpečnostní informační služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám