Hlavní obsah

Zeman jednal se Sobotkou o zahraničních cestách a migraci

– Praha

Prezident Miloš Zeman se v úterý odpoledne a večer setkal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Předseda vlády s prezidentem projednali zejména Sobotkovy zahraniční cesty, mluvili o migrační krizi a bezpečnostní a zahraniční politice, řekl mluvčí vlády Martin Ayrer. Setkání podle něj patřilo k sérii pravidelných schůzek premiéra s prezidentem. Bělobrádek novinářům řekl, že se Zemanem probrali běžnou politickou agendu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Projednali zejména plánované zahraniční cesty premiéra, třeba do Číny, kam bude premiéra doprovázet početná podnikatelská delegace," uvedl Ayrer. Sobotka by měl podle dřívějších informací Čínu navštívit příští měsíc. Ještě před schůzkou úřad vlády oznámil, že tématem bude rovněž průběh českého předsednictví visegrádské čtyřce.

Prezident s předsedou vlády podle Ayrera také hovořili o otázkách souvisejících s migrací, o příčinách a možnostech řešení nynější migrační krize a výsledcích summitu Evropské unie o migraci. Summit v minulém týdnu dal politickou podporu akčnímu plánu Evropské komise, jehož součástí má být finanční pomoc Turecku výměnou za uzavření readmisních dohod tak, aby bylo možné uprchlíky vracet do Turecka.

Migrační krizi se bude v sobotu věnovat také porada expertního týmu hlavy státu v Lánech, které se zúčastní mimo jiné ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Bělobrádek: Nic důležitého

"Nic důležitého, co by muselo média nějakým způsobem překvapit," řekl po schůzce se Zemanem o tématech jednání Bělobrádek. Prezidentovi přinesl dárek k narozeninám, které oslavil 28. září. "Osobně jsem gratuloval panu prezidentovi ve Spojených státech a teď jsem mu konečně předal i dárek," řekl vicepremiér. O jaký dárek šlo, novinářům neprozradil s tím, že to je tajné.

Zemana tento týden čeká také čtvrteční setkání se šéfem Fondu ohrožených dětí (FOD) Janem Vaňkem a posléze i ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD). Ta se nedávno na vládě postavila proti mimořádné dotaci fondu, kterou naopak Zeman podporoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám