Hlavní obsah

Vláda pošle do Sněmovny nový návrh o hazardu

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Vládní koalice se dohodla, že do Sněmovny pošle nový návrh na vyšší zdanění hazardu, který by měl platit od ledna 2016, řekl Novinkám ministr financí Andrej Babiš (ANO). Hnutí ANO, sociální demokraté a lidovci se tak brání obstrukcím, které kvůli hazardu zahájil ve Sněmovně minulý týden místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfové vládních stran Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (AN),

Článek

„Návrh poslance Volného přeměníme ve vládní návrh,“ řekl Novinkám Babiš.

Zákon by tak měl zavést dvě odlišné sazby – pro loterie 23 procent, pro herní automaty 28 procent místo nynějších dvaceti. Koalice bude chtít návrh projednat zrychleně.

Už ve čtvrtek ve Sněmovně Kalousek mluvil o tom, že urychlené předložení nového návrhu může být cestou kompromisu. [celá zpráva]

„Podle mě je dostatek času, aby byl předložen nový řádný návrh, v němž bude již od prvního čtení zřejmé, co vlastně předkladatel požaduje,“ uvedl Kalousek.

Ten blokoval novelu zákona poslance Jana Volného (ANO), vytýkal koalici proceduru, kterou chtěla vyšší zdanění prosadit. [celá zpráva]

Kalousek: Nejdřív musím návrh vidět

Pokud bude vládní koalice jednat podle pravidel, není podle Kalouska důvod k obstrukcím.

„Nejdřív ho (vládní návrh) musím vidět. Obsah je jedna věc, druhá věc je forma, která představuje pravidla. Když se někdo pravidlům vysmívá, tak to nemůžeme přijmout,“ sdělil Novinkám Kalousek.

Kvůli hazardu se ve čtvrtek měla konat mimořádná schůze, hned v úvodu však Kalousek navrhl jednání přerušit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám