Hlavní obsah

Zeman si stěžuje, že ČT živě nevysílala jeho projev v OSN

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček si ve středu na pravidelné tiskové konferenci postěžoval, že Česká televize nevysílala živě vystoupení hlavy státu na Valném shromáždění OSN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Článek

„Bohužel tento zásadní projev, ač to bylo oznámeno divákům, nebyl Českou televizí vysílán živě,” pohoršil se Ovčáček.

„Jako vždy objektivní veřejnoprávní televize uveřejnila zprávu o sklizni hroznů. Pan prezident rovněž přeje jihomoravským vinařům bohatou úrodu,” řekl mluvčí.

ČT: Technicky to nešlo

Mluvčí ČT Alžběta Plívová v reakci připomněla technická i praktická omezení, kvůli nimž nebylo možné přenos živě přenášet. Zdůraznila, že projev ČT divákům nabídla opakovaně ráno a přes den, kdy se na vysílání dívalo víc lidí než uprostřed noci, kdy Zeman v New Yorku svou řeč pronášel.

„Začátek projevu nebyl přesně stanoven, byl plovoucí a odvíjel se od délek projevů řečníků předcházejících projevu českého prezidenta. Pro televizní přenos je v takových případech nutné sjednat předem na přesný čas přenos signálu, tzv. trasu, prostřednictvím zpravodajských agentur působících při OSN v USA,” uvedla mluvčí.

Poukázala rovněž na to, že Zemanův projev začal výrazně dříve, než bylo plánováno.

„Možnost přímého přenosu na ČT tak byla přímo závislá na kapacitách třetích stran a nebylo ji možné předem garantovat,” vysvětlila Plívová technické pozadí nutné k realizaci přenosu.

Syrská opozice v zácpě

Ovčáček ve středu připomněl i Zemanovo jednání se syrským ministrem zahraničí, na němž hovořili o možnosti podepsat závěrečnou deklaraci mezi syrskou vládou a umírněnou opozicí v Praze.

Představitelé umírněné opozice však na setkání kvůli zácpě v New Yorku nedorazili. „Je to určité svědectví o jejich schopnostech,” konstatoval Ovčáček.

Vzápětí po skončení tiskové konference si na Twitteru Ovčáček postěžoval, že ČT část jeho středeční tiskové konference neodvysílala.

Nejde přitom o první výhrady vůči veřejnoprávní televizi. Před časem si Hrad například stěžoval, že ČT nevysílala živě Ovčáčkovu tiskovou konferenci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám