Hlavní obsah

Demagog napočítal Babišovi v debatě 11 nepravd, Kalouskovi sedm

Právo, Novinky, zpe, tin

Jedenáct nepravd napočítal server Demagog.cz ministru financí Andreji Babišovi (ANO) při debatě s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem v nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM). Kalousek podle serveru uvedl sedm nepravdivých výroků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce.

Článek

„Minulý týden jsme nic ve Sněmovně neudělali kvůli němu (Kalouskovi),“ ukázal například při debatě prstem na místopředsedu TOP 09 Babiš. To však podle serveru není pravda.

„Sněmovna na třech schůzích projednala řadu zákonů, zřídila i novou komisi. Miroslav Kalousek svým projevem blokoval Sněmovnu 30. září při projednávání zákona o hazardu; není ovšem pravda, že by poslanci neudělali kvůli Kalouskovi v tomto týdnu nic,“ odůvodnil Demagog.cz.

„On (Babiš) odpustil 1,5 miliardy sám sobě,“ útočil v neděli Kalousek. Tento výrok hodnotí server také jako nepravdivý. „V případě odpuštěné daně se jedná o investiční pobídku prostřednictvím státní agentury Czechinvest, nikoliv o rozhodnutí ministerstva financí,“ uvedl.

Celé hodnocení diskuze si můžete prohlédnout zde.

Nedělní debata byla podle Markéty Škodové z mediální katedry Metropolitní univerzity v Praze jen dalším z řady dokladů o stavu tuzemské politické kultury. „Aktéři spolu v podstatě nediskutovali, u daných témat jen předkládali vlastní verze pravdy,“ komentovala Škodová.

Viditelně agresivnější byl podle Škodové projev Babiše. „Babiš si navíc velmi dobře uvědomuje, že podstatou podobných typu debat není, co říkám, ale jak to říkám. Formát televizních diskuzí pracuje víc s emocemi diváků než s jejich kognitivními schopnostmi,“ míní Škodová.

Racionální debata a argumentace jsou podle ní upozaděny. „Žádoucí je konfrontace, konflikt, šou. Otázkou je, nakolik má na tomto způsobu zobrazování politické sféry participovat veřejnoprávní Česká televize. Pozice moderátora Václava Moravce byla při duelu Babiš-Kalousek nezáviděníhodná, moderátor ale mohl a měl oba diskutující, a zejména ministra financí, korigovat o dost důrazněji,“ míní expertka.

Česká televize se však kritice brání. „Moderátor vedl debatu profesionálně, bezprostředně například upozornil na možné porušení Kodexu České televize, proto v tuto chvíli nevidíme důvod průběh posledního vydání OVM dále řešit,“ sdělila Novinkám mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„Babiš záměrně lhal?” ptal se europoslanec

Diskuze vyvolala rozporuplné reakce i na sociálních sítích, vystoupení komentovali také někteří politici.

„Ministr Babiš opakovaně tvrdil, že stát má příjmy vyšší než výdaje. Bohužel pravdou je, že stále hospodaří s deficitem. Záměrně lhal, nebo je tak hloupý? Podle mě je spíš hloupý,“ ptal se například europoslanec Svobodných Petr Mach.

Na jeho komentář reagoval Martin Komárek z Babišova hnutí ANO.

„Machu, Machu, vy sice o Evropě neustále lžete, ale hloupý nejste, tak proč, prosím, píšete takové očividné ptákoviny?“ kontroval. „Vy, obránce svobodného trhu a demokracie si vážně myslíte, že může být hloupý člověk, který zaměstnává 33 tisíc lidí, vybudoval politickou stranu a ve svobodných volbách s ní dosáhl superúspěchu?“ bránil Babiše Komárek.

Babiš s Kalouskem se přeli například kvůli poslednímu dění ve Sněmovně, kde se TOP 09 rozhodla blokovat projednávání novely o zdanění hazardu. Řešili také státní rozpočet.

Reklama

Výběr článků

Načítám