Hlavní obsah

Koalice v Praze 5 padla, mluví se o mafiánství

Právo, Jan Martinek
Praha

Koaliční slepenec v Praze 5 (TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL, zelení, piráti) je minulostí. Z rady se trhli zelení a piráti, kteří vypověděli koaliční smlouvu. Důvodem je podle nich starosta Radek Klíma (TOP 09), který prý město neřídí a nekomunikuje se zastupiteli.

Foto: Tomáš Zezulka, ČTK

Starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09)

Článek

Podle místostarosty Lukáše Budína (SZ) se starosta kvůli osobním problémům naplno nevěnuje práci pro městskou část.

„Za zásadní problém zelení zastupitelé vnímají fungování procesu veřejných zakázek, nakládání s majetkem, neadekvátní čerpání rezervy rozpočtu a reorganizaci úřadu, která paralyzovala jeho chod,“ uvedl. Zelení s piráty podepsali ve čtvrtek memorandum, podle kterého jsou ochotni spolupracovat s ANO, ODS a Patrioty, nevadili by jim ani lidovci.

Podle starosty Klímy tak obě strany porušily standardní postup, neboť smlouvu vypověděly okamžitě bez dohodovacího řízení. „Stojí za tím Jančíkovi pohrobci,“ řekl Klíma s odkazem na bývalého kontroverzního starostu Prahy 5 Milana Jančíka (dříve ODS).

Tajné nahrávky

Na internetu se ve čtvrtek objevila nahrávka, na které šéf poradců Lukáše Budína Jan Skalický domlouvá složení budoucí koalice. „Z Budína chci udělat starostu,“ říká na nahrávce do telefonu.

Druhému člověku, jehož hlas na nahrávce není slyšet, z kontextu ale vyplývá, že jde o člena ANO, zmínil Jančíka. „Jestli mi Jančík řekne jo, tak budu nadšenej,“ říká doslova Skalický. Ten neúspěšně kandidoval na starostu za hnutí Pro Prahu, byl tak Budínovým rivalem. Nyní jsou ale nerozlučná dvojka.

Mluví také o Petru Lachnitovi (ANO), který je bývalým místostarostou Prahy 5. „Lachnit nebude ta jednička, takže my mu nabízíme přesně to, co on chce, chce sociálku a já mu nabízím v tý nový radě sociálku, zdravotnictví a bezpečnost, on k tomu ještě chce finance, ale to nedostane, ale prostě dobrý,“ říká Skalický.

Ten Právu řekl, že to, o čem na nahrávce mluví, považuje za standardní politické vyjednávání.

„Jsem rád, že tato nahrávka vznikla, protože odhaluje, jaké praktiky používá druhá strana. Jsou to mafiánské praktiky 90. let, které my rozhodně nepoužíváme. Ani tajné nahrávky, ani vyhrožování lidem či jejich rodinným příslušníkům,“ dodal Skalický. Nechtěl být konkrétní.

O Jančíkovi prý nebyla řeč

Odmítl, že by v jeho hovoru padlo jméno Milana Jančíka. „To mě utvrzuje v tom, že nahrávka je sestříhaná. Já jsem samozřejmě o Jančíkovi, se kterým se leta znám, mnohokrát mluvil. Ale nikdy ne v souvislosti s touto koalicí. Pan Jančík do současné koalice v Praze 5 vůbec nemluví, a řekl bych, že už nemá politickou budoucnost,“ řekl Skalický, který byl za Jančíka místopředsedou komise územního rozvoje.

Připustil, že o místech v radě vyjednával bez mandátu. „O těchto věcech mají jednat zvolení zastupitelé a má o nich jednat pan Budín. Ten má ale kolem sebe tým lidí a mě jako svého šéfporadce pověřil, jaké jsou možnosti,“ uvedl Skalický.

Jako ponožky

Podle místostarosty Jana Smetany (ČSSD) by mělo nastat podle koaliční smlouvy dohodovací řízení, které by trvalo do prosince. „To podepsali všichni zastupitelé koalice, nejen předsedové klubů,“ řekl Právu Smetana. Na místě je podle něho seriózní přístup.

„Nechceme zažít, co se tu dělo poslední čtyři roky, kdy se koalice měnily jako ponožky,“ dodal. Na otázku, zda dění v Praze souvisí s krizí na magistrátu, uvedl, že smíchovští zelení jsou hlavně ve sporu se zdejší TOP 09, nikoli s ČSSD a lidovci. Jablkem sváru jsou v Praze 5 mj. nové zásady prodeje bytů, které připravil radní Pavel Richter (TOP 09). „My jsme jenom takové zrníčko mezi balvany,“ dodal Smetana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám