Hlavní obsah

Ostravská zoo bojuje o život sloního samce

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Devětadvacetiletého slona Calvina z ostravské zoo trápí bolesti nohou. Samec v mládí prodělal neštovice a od té doby má jednu z končetin deformovanou. To způsobilo, že nohy zatěžuje nerovnoměrně. Přestože se ho veterinářům v ostravské zoo podařilo ošetřit, zatím vyhráno nemá. Pokud by se jeho zdraví zhoršilo a přestal chodit, musel by být utracen, uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Foto: Pavel Vlček, Právo

Ošetření nohou sloního samce Calvina bylo náročné

Článek

„Sloní samec Calvin měl již delší dobu problémy s předními končetinami, které si odmítal nechat od chovatelů ošetřit. Proto jsme byli nuceni přistoupit k celkové anestézii. Na pomoc byli přizvání odborníci z Leibnizova institutu v Berlíně v čele s Thomasem Hildebrandtem a i další kolegové ze Zoo Ústí nad Labem, Zoo Liberec a Zoo Praha,“ popsala situaci mluvčí.

Dodala, že při náročném zákroku, který trval zhruba hodinu a půl, byly Calvinovi ošetřeny všechny nehty i odumřelá tkáň. „Zákrok se naštěstí obešel bez větších komplikací. Zkontrolován byl jak jeho zdravotní stav, tak i reprodukční schopnosti,“ líčila dále Nováková.

Foto: Pavel Vlček, Právo

Velice náročné bylo ošetření nohou sloního samce Calvina v ostravské zoo.

I tak však zůstává zdravotní stav sloního samce velmi vážný. „V průběhu příštích týdnů uvidíme, jak se bude Calvinův zdravotní stav vyvíjet,“ podotkla mluvčí.

V evropských zoo téměř 300 slonů indických

Pokud by se mu totiž jeho zranění na končetinách začalo zhoršovat, mohlo by se stát, že by přestal i chodit. V tomto případě by ho musela nechat zoo utratit. V evropských zoologických zahradách v současnosti žije 296 slonů indických, z toho je 82 samců a 214 samic.

V přírodě tento druh slona obývá oblast o rozloze devět miliónů kilometrů čtverečních od Iráku k Číně a na jih po Cejlon. „Velikost volně žijící populace slonů indických je odhadována na 40 tisíc jedinců,“ doplnila Nováková.

Ostravská zoologická zahrada má nyní pětičlennou sloní rodinu. Samec Calvin má kolem sebe samice Johti a Vishesh, s nimiž má dvě mláďata.

Reklama

Výběr článků

Načítám