Hlavní obsah

Proměna vysmívaných květníků: město jim dalo dřevěnou podobu

Novinky, mak
Praha

Betonové sarkofágy, rakve, nebo vany. Také přezdívky si vysloužily ne příliš populární prostorné květníky v ulicích Prahy 5. Přestože byly pořízeny ještě za éry bývalého starosty Milana Jančíka, s kritikou se musí potýkat současné vedení radnice. To se nyní snaží vymyslet, jak nejlépe květníky využít a dostat je zpět do veřejného prostoru. Jedním z nápadů je celková proměna.

Nová podoba betonových květníkůVideo: Novinky

 
Článek

Místo stromů rostou v truhlících okrasné květiny a keře. První takové truhlíky v novém plášti jsou už k vidění u Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici. V plánu je obložení i dalších květníků, o celkovém naložení se všemi dvě stě sedmdesáti kusy, radnice však zatím jasnou představu nemá.

„Chceme udělat veřejnou diskusi, sezvat občany a nabídnout jim řešení a prodiskutovat s nimi, co by se jim líbilo. Případně bychom další dřevěné květníky postupně, pomalinku umístili do veřejného prostoru na jaře příštího roku tak, aby se to občanům líbilo,“ nastiňuje další kroky místostarosta Prahy 5 Jan Smetana, který před nástupem do funkce květníky sám kritizoval.

Obyvatelům Prahy 5 vadí stále

Obyvatele od záměru radnice však stále odrazuje cena. Celková úprava, dřevěné obložení, včetně převozu až dvacetitunového truhlíku speciálním jeřábem vyjde na zhruba 35 tisíc korun za kus.

„Nová podoba je určitě lepší než ta betonová, kterou máme v Plzeňské ulici, ale k čemu to je? Je to monstrum, které bych dala třeba do základů staveb, ale jinak jsou nepraktické. Moc se nám to nelíbí a byli bychom rádi, kdyby to zde nebylo,“ řekla Novinkám jedna z návštěvnic Komunitního centra.

„Květníky nemůžeme úplně vyhodit. Dřívější zastupitelstvo do nich vložilo skoro dvacet miliónů korun. Ty se nedají vyhodit jen tak. Jsou to peníze nás všech, peníze z daní, a musíme s prostředky odpovědně hospodařit. Když už jsou nakoupeny, tak je umístit tak, aby to aspoň vypadalo a doplnilo veřejný prostor,“ vysvětluje Smetana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Umisťování jednoho z celkem 245 zhotovených květináčů.

Z květníků by se mohl také udělat květinový park, kdy by většina truhlíků byla svezena na jedno místo. Některé betonové kvádry by mohly být umístěny na sobě.

„Další variantou je, že bychom vytvořili na základě návrhu architekta Petera Bednára park, kde bychom květináče umístili jako netradiční skulptury podle jeho návrhů. Vše je ale otázkou jednání a komunikace s občany,“ uzavírá místostarosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám