Hlavní obsah

Řidič nepodepsal policistům záznam o přestupku, soud se ho zastal

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Komunikačně minimalistický postoj” řidiče přistiženého při spáchání přestupku nemůže být pro policisty důvodem uložení kauce kvůli obavám, že se řidič bude vyhýbat přestupkovému řízení. K tomuto závěru dospěl Nejvyšší správní soud (NSS), na nějž se s kasační stížností obrátil muž, který odmítl policistům podepsat záznam o přestupku proti pravidlům silničního provozu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

NSS, který nyní zveřejnil rozsudek z počátku roku ve sbírce svých rozhodnutí, konstatoval, že odmítavý postoj k podepsání úředního záznamu nelze považovat za zákonný důvod k uložení kauce.

„Lze se jistě pozastavit nad tím, proč stěžovatel, pokud nesouhlasil s tím, že spáchal přestupek, neuvedl tento svůj názor v příslušné části tiskopisu. Nicméně pouhou skutečnost, že stěžovatel zaujal komunikačně minimalistický postoj a k přestupku, z jehož spáchání byl podezřelý, se nevyjádřil, nelze bez dalšího chápat jako snahu vyhýbat se správnímu řízení, nýbrž de facto jako realizaci jeho práva na volbu libovolné procesní strategie,” konstatoval soud s tím, že strategií může být i „mlčení”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řidič měl podle policie v Karlových Varech v dubnu loňského roku překročit nejvyšší povolenou rychlost. Policisté mu v místě, kde je limit 70 km/h, naměřili rychlost 92 km/h. Následně odmítl podepsat protokol o přestupku a policista mu kvůli obavě z toho, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení, uložil kauci 5000 korun. Řidič však odmítl podepsat i potvrzení o jejím převzetí.

Soud konstatoval, že důvodem pro stanovení kauce by mohlo být například to, že řidič by byl cizinec nebo se již dříve přestupkovému řízení vyhýbal. To, že nepodepsal protokol, ale nikoliv.

Případem se bude muset znovu zabývat Krajský soud v Plzni, který loni žalobu řidiče na nezákonný postup policie odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám