Hlavní obsah

Záchranářům přibylo výjezdů k lidem, kteří dostali žihadlo

– Praha

K lidem, které bodla včela nebo vosa a u nichž se objevily zdravotní komplikace, museli o víkendu vyjíždět záchranáři více než obvykle. Ve středních Čechách v sobotu během dne zaznamenali 15 takových zásahů, v noci na neděli osm a do nedělního podvečera jich napočítali už 16, sdělila mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Foto: pro Novinky.cz Hedvika Tůmová

Vosa obecná (Vespula vulgaris)

Článek

Zdravotníci ošetřili například staršího muže z Mladoboleslavska, u nějž se po bodnutí hmyzem rozvinul takzvaný anafylaktický šok a zastavilo se mu srdce.

„Když volající informoval dispečera o situaci, byl muž ještě při vědomí, ale hůř dýchal. Náhle se jeho stav prudce zhoršil a postižený upadl do bezvědomí. Dispečerka okamžitě začala dávat pokyny volajícímu, aby započal s resuscitací. Po příjezdu záchranáři v oživovacích pokusech pokračovali až do obnovy srdeční činnosti,” uvedla Effenbergerová. Pacient byl po připojení na umělou plicní ventilaci a podání nezbytných léků přepraven do mladoboleslavské nemocnice.

Bodnutí vosy, včely nebo sršně bolí a pro některé lidi může znamenat ohrožení života. Alergikovi hrozí anafylaktický šok, při němž může ztratit vědomí a přestat dýchat. Příznaky jsou větší otok, červené skvrny po těle, svědění, zhoršená průchodnost dýchacích cest, záchvat podobný astmatickému, pokles krevního tlaku, křeče, bezvědomí a někdy i zástava srdce. Pro člověka jinak zdravého je nebezpečné žihadlo v krku nebo jazyce. Hrozí mu udušení. Rychlá pomoc je podle záchranářů nezbytná.

Anketa

Jak reagujete na bodnutí včely nebo vosy?
Sotva to zaznamenám
10,6 %
Bolí to, ale nijak dramaticky
67,2 %
Bolí to značně, vyřadí mě to z provozu
13,6 %
Dostávám záchvaty, ztrácím vědomí
8,6 %
Celkem hlasovalo 1674 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám