Hlavní obsah

Studená fronta je za dveřmi, před ní rtuť stoupne ke 38 stupňům

Ještě před tím, než na území Česka od západu vtrhne studená fronta se srážkami a ochlazením, bude vrcholit příliv horkého vzduchu od jihovýchodu. O víkendu budou teploty v zemi velmi rozdílné, na západě Čech může být až od 14 stupňů chladněji než na Moravě, řekla ve čtvrtek Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: David Taneček, ČTK

Desítky vodáků denně sjíždějí i přes nižší stav hladiny řeku Orlici z Týniště do Hradce Králové.

Článek

Ve čtvrtek bude jasno s maximálními teplotami mezi 32 až 36 stupni, během odpoledne se ojediněle vyskytnou bouřky se srážkami, ale bude jich daleko méně než ve středu.

Před pátečním příchodem studené fronty, která už se sune přes západ Evropy, bude vrcholit příliv tropického vzduchu. Páteční maxima tak vyšplhají na 34 až 38 stupňů. „Zpočátku dne bude slunečno, odpoledne na západě oblačno až zataženo. První bouřky mohou být silné,“ upozornila Honsová.  „V bouřkách se mohou vyskytnout nebezpečné meteorologické jevy jako krupobití, přívalové srážky s intenzitou až 40 milimetrů a nárazy větru kolem 80 km/h,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Čechách a na Moravě rozdílné teploty

V sobotu bude v Čechách oblačno až zataženo, postupně na většině území s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Na Moravu by srážky měly dorazit pozdě odpoledne a večer. „Teplotní rozdíly budou veliké. Na západě Čech bude 24 stupňů, v Praze 32, Brno bude mít stále ještě 38 stupňů,“ upřesnila Honsová.

V neděli už bude velká oblačnost panovat na celém území. V Čechách se budou srážky vyskytovat už jen místy, spíše ve formě přeháněk. Zato na Moravě a ve Slezsku bude pršet na celém území a bouřky budou intenzivní. Opět budou panovat velké teplotní rozdíly. Západ Čech naměří 20 stupňů, Praha 28, jižní Morava si udrží ještě 32 stupňů.

V pondělí a v úterý se ještě udrží oblačná obloha s přeháňkami. Teploty budou postupně klesat z rozmezí 23 až 27 na úterních 22 až 26 a středečních 20 až 24. Ranní minima budou klesat ze současných 21 až 17 na 18 až 14 a od úterý mohou klesat až ke 13 stupňům. „S letními teplotami do 26 stupňů vydržíme do konce týdne, od středy už bude opět beze srážek a v oblasti vysokého tlaku vzduchu i slunečno,“ doplnila Honsová s tím, že současné sucho tak srážky o nadcházejícím víkendu nijak zásadně nevyřeší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám