Hlavní obsah

Blanka se otevře 20. září. Ale jen pokud „všichni všechno dokážou“

– Praha • Aktualizováno

Tunel Blanka by se měl otevřít 20. září. Radiožurnálu to řekl pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Poškozené kabely v tunelu už jsou vyměněny, posléze začnou testy provozu. Podle Dolínka se nyní předávají jednotlivé části stavby a připravují se komisní zkoušky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Den otevřených dveří v tunelu Blanka

Článek

„Pakliže všechno dobře dopadne, všichni dodavatelé všechno dokážou, je stanoven den otevření tunelového komplexu na 20. září,“ řekl stanici Dolínek.

Rozhodčí soud by měl ve čtvrtek rozhodnout, kolik peněz dostane firma IDS, která na stavbu dohlížela. Požaduje 303 miliónů korun za nezaplacené faktury, soud ale už dříve rozhodl, že na tolik peněz nemá nárok.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nicméně částka 300 miliónů nám přijde neadekvátní, a proto jsme ani nebyli schopni najít shodu s protistranou,“ řekl Dolínek Radiožurnálu. Odhaduje, že město zaplatí zhruba polovinu.

Foto: Mapy.cz

Tunel Blanka

Odborníci mezitím vyloučili, že by kabely v tunelu poničila přívalová voda. Přiklánějí se spíše k tomu, že je poleptal roztok hydroxidu draselného a sodného – tyto látky se přidávají jako příměsi k tuhnutí betonu. [celá zpráva]

Cena se zdvojnásobila

Tunelový komplex Blanka vyjde včetně napojení na Strahovský tunel na 43 miliard korun. Původní cena měla být poloviční.

Výstavbu více než šestikilometrového tunelu Blanka zahájila v roce 2007 někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Tunel vede z pražské Troje až na Malovanku v Praze 6  a podle původních předpokladů měl být otevřen již v roce 2011. Následně se termín uvedení do provozu několikrát posouval kvůli sporům hlavního města s dodavateli i technickým problémům s poničenou kabeláží.

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce cyklistů se prohnalo tunelem BlankaVideo: Novinky

Doposud tak tunelem mohli projet pouze cyklisté, kteří Blanku využili v rámci Velké jarní cyklojízdy. [celá zpráva]

Anketa

Věříte, že se tunel Blanka otevře ještě letos?
ano
18,5 %
ne
81,5 %
Celkem hlasovalo 1835 čtenářů.

Čekání na Blanku

26. září 2006 - Vítězem tendru na stavbu Blanky se stal Metrostav.  Práce měly být hotové v roce 2011.

Listopad 2009 - Společnost IDS, jež řídí pro město výstavbu Blanky, přiznala, že se budování celého komplexu o 13 měsíců zpozdí. Termínem otevření měl být prosinec 2012.

18. dubna 2014 - Rozhodčí soud rozhodl o dostavbě tunelu. Metrostav měl stavbu dokončit do pěti měsíců, tedy do konce září 2014.

30. září 2014 - Náměstek primátora Jiří Nouza oznámil, že Blanka se otevře 2. prosince 2014.

Listopad 2014 - Kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová v listopadu mluvila o otevření Blanky v březnu 2015. Podle Metrostavu se vždy počítalo s dubnem 2015.

26. února 2015 - Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil odložení zprovoznění tunelu. Musí se totiž vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení.

8. dubna 2015 - Tunel by mohl být uveden do zkušebního provozu 15. září 2015. Jde o předběžný termín, na němž se v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem.

30. července 2015 -  Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil otevření tunelového komplexu 20. září 2015.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Účet za Blanku bude 43 miliard korun

Celková suma, kterou Praha ze svých zdrojů zaplatí za část městského okruhu s tunely Blanka, bude téměř 43 miliard korun. Vyplývá to z propočtů, které si...

Výběr článků

Načítám