Hlavní obsah

Děti se v bazénech topí rychle. Ke dnu je táhne hlava

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáme moře, ale milujeme koupání v přírodních vodách a mnozí z nás jsou pyšnými majiteli domácích bazénů. I proto se u nás ročně utopí kolem dvou stovek lidí, z toho až dvacet dětí. Češi jsou dokonce středoevropskými rekordmany v počtu utonulých na jednoho obyvatele – v celé Evropské unii jsme na pomyslném třetím místě.

Foto: Profimedia.cz

Nejohroženější skupinou u bazénů jsou děti do pěti let.

Článek

„Podle údajů Českého statistického úřadu a Světové zdravotnické organizace patří Česko mezi státy s nejvyšší úmrtností, kdy se jedná v průměru o 2,69 tonutí na sto tisíc obyvatel,“ uvedla pro Právo Alena Švancarová, manažerka z Národního koordinačního centra prevence úrazů (NKCPÚ).

„Vyšší průměr má Polsko (3,83), naopak nízký počet utonulých mají Itálie (1,68) a Německo (1,1). Počet utonulých dětí byl v roce 2009 dvacet, o rok později jedenadvacet a v roce 2011 se v České republice utopilo 16 dětí. Další roky 2012 a 2013 se utopilo 10 a 9 dětí,“ dodala.

Nejohroženější děti do pěti let

„Tonutí není problémem jen těch zemí, které mají moře. Téměř polovina dětí se topí v řekách, potocích nebo v umělých vodních nádržích,“ uvedla Veronika Benešová, vedoucí NKCPÚ FN v Motole.

„Riziko hrozí i u domácích bazénů, které představují nebezpečí především pro malé děti do pěti let,“ řekla Benešová.

„Ty mají fyziologicky velkou těžkou hlavu proti svému tělu. Když se předkloní, snadno spadnou do bazénu, ale již nemají dost síly hlavu zvednout. Příčinou utonutí pak může být i pouhých deset centimetrů vody,“ uvedla Benešová.

I když nedojde k nejhoršímu, může mít tonutí za následek těžké následky. „Bohužel se děti často topí rychle a tiše, již za dvě minuty ztrácejí vědomí a za čtyři až šest minut je mozek obvykle nevratně poškozen,“ dodala.

Bazénové alarmy

Aby se domácí bazény nestaly smrtelnou pastí, je třeba je důsledně zabezpečit.

„Způsobů, jak docílit zabezpečení bazénů, je řada – od pevných plůtků přes zakrytí nebo zastřešení až po volbu nadzemní varianty bazénu, kam děti prostě nedosáhnou,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

„K dostání jsou rovněž různé elektronické alarmy, které spustí signál v okamžiku, kdy do bazénu někdo spadne. Pozor však na různé měkké zakrývací fólie nebo plachty. V případě, že na ně spadne malé dítě, mohou vytvořit nebezpečný průhyb plný vody, z něhož se dá jen velmi obtížně vyprostit,“ doplnila Ernestová.

V EU je utonutí druhou nejčastější příčinou smrti z vnějších příčin. Postihuje mnohem více chlapce. Nejvíc utonulých je ve věkové kategorii 15 až 19 let a právě od jednoho do čtyř let věku. Místem utonutí stále zůstává ve většině případů přírodní voda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám