Hlavní obsah

Trafika v úřadech? Bude to těžší, služební zákon už platí

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Životnost státních úředníků by se od dnešního dne měla prodloužit. Začal totiž platit služební zákon, který by měl většinu zaměstnanců státních úřadů ochránit před jejich vyměňováním s nástupem nové politické garnitury. Celkem se zákon týká 68 072 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek ministra vnitra pro státní službu, tzv. superúředník Josef Postránecký. V pozadí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Hlavním důvodem pro přijetí zákona bylo zajištění chodu úřadů bez ohledu na to, kdo je zrovna u moci. Úředníci budou muset prokazovat odborné znalosti, vybíráni výběrovým řízením. Stranická legitimace už nebude stačit.

Současní úředníci musí do konce srpna požádat o přijetí do služby a složit slib státnímu tajemníkovi a do poloviny příštího roku projít úřednickými zkouškami. Kdo tak neučiní, do konce roku 2017 skončí.

Potíže způsobil služební zákon stranickým funkcionářům, kteří na úřadech působili v řídících pozicích. K dnešnímu dni se museli buď vzdát funkce ve straně, odejít z úřadu, nebo získat funkci tzv. politického náměstka.

Dva političtí náměstci

Právě tato křesla politických náměstků, která služební zákon zavádí, kritizoval prezident Miloš Zeman a zákon poslal Ústavnímu soudu. Zemanovi se nelíbí, že by v úřadech mohli dál straničtí „trafikanti“ zůstávat, byť jen na dobu omezenou mandátem ministra. Soud však o věci ještě nejednal.

Řada ministrů za ČSSD, ANO a lidovců považuje židle politických náměstků, které jsou ze zákona až dvě na jedno ministerstvo, za zbytečné a nechávají je prázdné. Politické náměstky má jen ministerstvo školství (od 1. 7. i Petr Hulinský – člen předsednictva ČSSD), zahraničí a kultury. Křeslo pro něj chystají i doprava, zdravotnictví (od 1. 7. místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová) a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Na každém ministerstvu sedí státní tajemník, který je pro úředníky v resortu nejvyšším nadřízeným. Jeho funkční období trvá pět let. Nad nimi ve státní správě sedí už jen „superúředník“ Josef Postránecký, jehož mandát je šestiletý.

Vláda odbornými náměstky, kteří budou překlopeni do služebního zákona, nešetří. Po osmi náměstcích si drží ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD).

Reklama

Související články

Diplomaté senioři – tikající bomba

Podmínka, že velvyslanci musejí podle nového služebního zákona odejít do penze v roce, kdy oslaví 70 let, veřejnost i politiky zaujala hlavně kvůli ambasadorce...

Výběr článků

Načítám