Hlavní obsah

Bezpečnostní rada: opatření proti terorismu a nelegální migraci dál platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní opatření přijatá po pátečních teroristických útocích ve světě zůstávají v platnosti. Polevila jen u poboček americké firmy, která se stala terčem atentátu ve Francii. Nemění se ani bezpečnostní opatření v souvislosti s běženci. Na vyšší stupeň by se zvýšila při dvojnásobném počtu zadržených uprchlíků. Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) to uvedli členové vlády.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kontroly Cizinecké policie na nádraží v Děčíně

Článek

"My jsme polevili v těch opatřeních ohledně té privátní, soukromé firmy. Tam se jednoznačně ukazuje, že není potřeba v těchto opatřeních pokračovat," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ostatní opatření na vybraných budovách a na letišti budou pokračovat, "dokud bude potřeba".

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po asi dvouhodinovém jednání, kterého se zúčastnili také zástupci policie a tajných služeb, uvedl, že vláda v tuto chvíli nemá indicie o konkrétním teroristickém nebezpečí, které by hrozilo na území České republiky nebo Čechům v zahraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vedle možného teroristického ohrožení se v neděli řešila také migrace. Největší část běženců podle Sobotky přichází do Česka ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a Pákistánu. Od zesílení kontrol české úřady podle Chovance zachytily 276 migrantů devětadvaceti národností. Stovka z nich už byla vrácena do zemí, odkud do ČR přišli.

V současné době české úřady odhalí v průměru 15 nelegálních migrantů denně. [celá zpráva]

Posílení ostrahy při zvýšení počtu uprchlíků

"Pan premiér dal jednoznačný pokyn, že pokud se zvýší ten migrační tok dejme tomu o 100 procent, tedy z 15 záchytů na 30, že nastává doba, kdy musíme k tomuto druhému kroku, tedy posílení ostrahy hranice přikročit," uvedl Chovanec.

V takovém případě by se spustil druhý stupeň kontroly a policejní síly by se přesunuly na hlavní migrační trasy. Politici mají za to, že by se to mohlo stát, pokud se zhorší situace v Řecku.

Tak dramatickou migrační vlnu, aby k jejímu zvládnutí musela být nasazena armáda, Sobotka nečeká. "Já nepředpokládám, a teď rozhodně není potřeba toho, abychom nasazovali armádu České republiky," poznamenal.

Chovanec také uvedl, že Česko pošle 50 stanů Maďarsku, které čelí velkému návalu migrantů. Přijdou asi na čtyři milióny korun. Maďarsko stany využije pro ubytování uprchlíků.

Předsednictvo bezpečnostní rady státu je pětičlenné. Vedle premiéra se jeho zasedání účastní také ministři financí, vnitra, zahraničních věcí a obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám