Hlavní obsah

Místo pilulek akupunktura, bylinky a masáže. V Hradci Králové začínají léčit čínští lékaři

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akupresura, akupunktura, masáže, podávání bylin nebo změna stravy a životního stylu. V Čechách alternativní metody léčby, v Číně tradiční medicínské postupy. Do tří let by je mohla nabízet pacientům klinika ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Otevření vědeckého centra se v Hradci Králové zúčastnila i čínská vicepremiérka Liou Jen-tung (vlevo) s Romanem Prymulou.

Článek

Stavbu má financovat čínská strana a částka se odhaduje na čtvrt miliardy korun. Věnovat by se měla nejen léčbě pacientů, ale i dalšímu výzkumu a pedagogickým aktivitám.

Jakousi „první vlaštovkou“ je založení Česko-čínského centra pro výzkum tradiční čínské medicíny, které se otevřelo ve středu. „V něm budeme vědeckými metodami zkoušet a porovnávat rozdíl mezi metodami tradiční čínské medicíny a metodami západními, a to zejména u roztroušené sklerózy. Zaměříme se také na zkoumání vlivu této léčby u onkologických pacientů,“ řekl ředitel nemocnice Roman Prymula.

Klinika čínské medicíny má ovšem řadu odpůrců. Jedním z nejhlasitějších je prezident České lékařské komory Milan Kubek. Už před časem prohlásil, že komora doporučuje všem pacientům medicínu založenou na důkazech.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Otevření vědeckého centra se v Hradci Králové zúčastnila i čínská vicepremiérka Liou Jen-tung.

„I v Číně pochopili, že jejich postupy nejsou všelék. Ale je pravda, že tradiční čínská medicína je nepoměrně levnější než západní medicína. A některé oblasti umí lépe,“ řekl Právu. Řešením je podle něho integrovaná východně-západní medicína. „Například ve Spojených státech mají v centrech bolesti akupunkturu vždy zastoupenu,“ dal příklad.

Otevření centra byla přítomná čínská vicepremiérka Liou Jen-tung, která připomněla, že je to pilotní projekt a první centrum tradiční čínské medicíny ve střední a východní Evropě. Podle ní přispěje k zlepšení zdravotního stavu českých občanů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Čínská vicepremiérka Liou Jen-tung a ředitel nemocnice Roman Prymula před vizualizací budoucí čínské kliniky

Cílem centra je porovnání účinků metod západní a východní medicíny. „Začneme u pacientů s onkologickými problémy a s diagnózou roztroušené sklerózy. Část pacientů se bude léčit klasickou metodou, část tradiční čínskou medicínou. Výsledky jejich léčby následně lékaři porovnají,“ vysvětlil Prymula.

Na přelomu srpna a září by se měla otevřít ambulance pro zájemce o léčbu tradiční čínskou medicínou. Pacienti si budou léčbu platit sami, nemocnice však jedná s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ohledně možností úhrady léčby bolesti u hospitalizovaných pacientů.

Výtky, že čínská medicína má pouze placebo efekt, Prymula vyvrací.  „I kdyby tomu tak bylo, tak jde o placebo efekt na úrovni 26 až 30 procent u těžce nemocných osob, u nichž zlepšení nenavodíme ani drahými medikamenty,“ oponuje Prymula.

Reklama

Výběr článků

Načítám