Hlavní obsah

Armáda chce snížit nároky na brance, senná rýma již nemusí vadit

Senná rýma či obtíže se štítnou žlázou by v budoucnu nemusely znamenat automatickou stopku pro zájemce o službu v armádě či jednotkách aktivních záloh. Armáda plánuje zmírnit některé ze zdravotních požadavků a umožnit tak službu většímu počtu zájemců. Na jednání obranného výboru sněmovny to ve čtvrtek uvedl ředitel armádní sekce rozvoje a plánování schopností Pavel Adam.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní přísaha vojáků AČR na Hradčanském náměstí v Praze, archivní snímek

Článek

"Tím největším sítem nejen pro vojáky z povolání, ale samozřejmě i pro aktivní zálohy, je v současné době systém zdravotních prohlídek," řekl Adam. Skončí u nich podle něj až 60 procent zájemců o službu u armády a až 70 procent lidí, kteří by rádi sloužili u aktivních záloh. Poznamenal, že je na zvážení, jestli za těmito čísly je stav současné populace a zdravotní stav jedinců nebo je to problém vyhlášek. "To ukáže až čas," poznamenal.

Generální štáb proto podle něj po několika diskuzích s lékaři dospěl k názoru, že příslušnou zdravotní vyhlášku novelizuje a v devíti oblastech zmírní posudková kritéria. "To by svým způsobem mohlo umožnit zvýšení počtu náborů," řekl Adam.

Některé problémy leckde nevadí

Poznamenal, že nevidí důvod, proč by se do armády nemohl dostat člověk se zdravotním omezením, které mu nebude při výkonu konkrétní pozice vadit. Taková situace je u vojáků, které zdravotní potíže zastihly již v uniformě.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc uvedl, že zmírnění posudkových kritérií se bude týkat třeba mírných poruch štítné žlázy, některých stomatologických anomálií, lehčích projevů senné rýmy, zhojených žaludečních vředů nebo třeba atopického ekzému bez kožních projevů v posledních deseti letech.

Změny zákona plánuje i ministr

Vyhláška by měla být přijata v souvislosti s širší brannou legislativou, kterou tvoří tři důležité zákony. Ty například znovuzavádějí odvody (ne prezenční službu) nebo zatraktivňují příslušnost v aktivních zálohách. Zákony nyní míří do Sněmovny. Patrně se dočkají několika změn.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na výboru avizoval, že poslancům předloží pět změn. Mluví se například o tom, že by mohly být zmírněny povinné odvody žen, které navrhovaný zákon nově zavádí.

Posudková kritéria by mohla být zmírněna u těchto chorob (nebo skupin chorob):
- mírné poruchy štítné žlázy
- poruchy metabolismu bilirubinu, zvyšuje se přípustná zjištěná laboratorní hranice
- lehčí projevy senné rýmy
- některé stomatologické anomálie
- zhojené žaludeční vředy
- anatomicky zhojené nemoci trávicí soustavy
- atopický ekzém bez kožních projevů v posledních deseti letech
- zhojené stavy močové soustavy
- ojedinělé patologické laboratorní nálezy v moči nebo krvi
Zdroj: Jan Šulc, mluvčí generálního štábu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám