Hlavní obsah

Plánujete dovolenou v Česku? Ideální počasí má být uprostřed prázdnin

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaručeně slunečné, suché a hlavně stabilní letní počasí letos bude podle předpovědi poslední týden v červenci a první týden v srpnu. Meteorologické modely ukazují lehce nadprůměrné léto. Slunečný a teplý bude ještě poslední týden v srpnu, ale to už bude ráno okolo pěti stupňů.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Medard nám přinesl podle pranostiky déšť, bouřky a dešťové srážky se budou v příštích dnech střídat s horky a někdy až s tropickými teplotami. Ale začátek letních prázdnin bude opět zklamáním.

”Pranostika Medardova kápě, 40 dní kape, se v posledních letech v Česku plní doslova. I letos. Proto by měli lidé počítat i s tím, že to zasáhne i první červencový týden, který by měl propršet,“ řekla Právu meteoroložka Dagmar Honsová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Naopak, plánuje-li někdo dovolenou v tuzemsku, ideální počasí na to bude letos poslední týden v červenci a první v srpnu,“ doporučila Honsová, ale zároveň připomněla proměnlivost počasí nad Českou republikou.

„Přelom prázdninových měsíců slibuje sice stabilní slunce a sucho, nicméně v Česku se mění počasí každé čtyři dny. Takže i tak je třeba přibalit oblečení do deště. Věřit, že bude u nás čtrnáct dní svítit jen slunce, by byla naivita,“ uvedla.

Chladna zrána

Stejně jako jsou tradičně v červenci nejchladnějšími dny 1. – 6. července, bývá slunečný a povedený naopak poslední prázdninový týden od 20. do 29. srpna.

„Tyto dny budou sice zalité sluncem i s vysokými teplotami, ale už jen přes den. Po svaté Anně už ranní teploty klesají na pět stupňů a doprovázejí je ranní mlhy. Tedy toto období už není příliš ideální na stanování nebo vodácké výlety,“ řekla Honsová.

Celkově by mělo být letošní léto podobné loňskému, možná i o trošku vydařenější. „Klimatologické modely ukazují průměrné až lehce nadprůměrné léto, pokud jde o teploty, srážkově by mělo být naopak pod průměrem. Denní průměrná teplota se bude pohybovat okolo 14 stupňů. Počet tropických dnů ovšem přesně určit nelze,“ doplnila meteoroložka s tím, že v roce 2007 bylo v červenci dvacet tropických dnů a v srpnu jen jeden.

Naopak v roce 2010 zažilo Česko v červenci jen jeden den, kdy teploty vystoupaly ve stínu nad 30 stupňů.

Přichází také období nejsilnější na bouřky. Nejvíce by se jich mělo vyskytnout v červnu, srpen už bývá v tomto ohledu klidnější, právě proto, že už teploty nedosahují tropické třicítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám