Hlavní obsah

Na soudech se vrší žaloby řádů, chtějí i majetky měst a obcí

Právo, Oldřich Danda
Praha

Ačkoli politici i církevní představitelé slibovali, že se církevní restituce nebudou týkat majetku krajů a měst, začíná masívně přibývat žalob, v kterých se hlavně církevní řády domáhají vydání obecního či krajského majetku.

Foto: Aleš Fuksa

Ilustrační foto

Článek

Velkou aktivitu v tomto vyvíjí např. dvacetičlenný rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou. Podle informací Práva jde nově do dalšího sporu s hlavním městem Praha, tentokráte o pozemky v pražské části Slivenec, kde jde o pár stovek metrů, a o několik hektarů v pražském Hloubětíně. Podle restitučního zákona z roku 2012 smějí vydávat majetky církvím pouze státní instituce, jako je Pozemkový úřad a Lesy ČR. Křížovníci však využili paragrafu 18.

Podle něj mohou církve u soudu žádat, aby obecní či krajský majetek byl znovu převeden zpátky na stát, pokud prokáží, že je obce a kraje získaly protiprávně, tedy navzdory tzv. blokačnímu paragrafu z 90. let. Jestliže jim soud vyhoví, budou moci žádat o vrácení majetku na základě restitučního zákona.

Pražský magistrát s žalobami nesouhlasí. „Praha eviduje žaloby rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou, kterou se domáhá vydání pozemků v katastrálním území Slivenec a Hloubětín, a považuje je za nedůvodné, v řízeních předloží listiny k prokázání tohoto tvrzení,“ sdělil Právu tiskový odbor magistrátu.

Dodal, že nejde o jediný spor, který s církvemi či náboženskými společnostmi Praha vede. Žalobu na hlavní město podali ještě maltézští rytíři kvůli pozemkům v pražské Březiněvsi. Dále se na Praze majetku domáhají strahovští premonstráti, církev čs. husitská z Prahy 5 a také svědkové Jehovovi. Křížovníky zastupuje advokát Ronald Němec.

Právo mu položilo dotaz, proč se s městem soudí o pozemky, když zákon počítá s tím, že za nevydané majetky dostane církev 59miliardovou náhradu.

Advokát odpověděl otázkou: „Z jakého právního předpisu plyne váš závěr, že v paušální náhradě je majetek, který byl převeden neoprávněně na města – tedy v rozporu s blokačními paragrafy?“

Na několika frontách

K tomu lze jen poznamenat, že dokazovat u soudu, že šlo o neoprávněný převod, bude muset křížovnický řád.

Křížovníci mají rozjetých vícero sporů. Řadu let se soudí o devět hektarů stavebních parcel v Ďáblicích, které měl v roce 1998 neoprávněně vydat Pozemkový fond fyzickým osobám. Ty pozemky prodaly firmě Ďáblické rezidence, s. r. o., která chce na pozemcích postavit velký bytový komplex.

Minulý rok se začali soudit o tři činžovní domy v pražském Karlíně, které měly být také převedeny na město v rozporu s blokací. Podle informací Práva křížovníci také vyzvali na začátku letošního roku Středočeský kraj, aby mu vydal dva historické obrazy, které jim údajně patří na základě výčtového zákona. Kraj to ale odmítá.

Křižovníci, kteří sídlí ve svém klášteře u paty Karlova mostu v Praze, jediný původní český katolický řád, založila ho Anežka Česká. V minulosti patřil k nejbohatším českým řádům, po Česku vlastnil tisíce hektarů zemědělské půdy a lesů.

K části majetku se již začal dostávat. Na jaře se křížovníci stali znovu majiteli dvanácti hektarů pozemků v Ďáblicích. Dalších čtrnáct hektarů dostali ve Slivenci a dvanáct hektarů v nedalekých Hlubočepech. Jde o půdu, která by mohla v případě prodeje vynést stamilióny.

Dvacetileté zpoždění

Soudních sporů církevních subjektů s kraji budou desítky, protože kraje hromadně odmítají žádosti o vydání. Podle informací Práva se schyluje k soudu mezi Středočeským krajem a řádem voršilek, které podaly žalobu na vydání dvou tisíc předmětů ze sbírek Českého muzea stříbra v Kutné Hoře.

Jejich žaloba nevychází z restitučního zákona z roku 2012, ale z tzv. výčtového zákona z roku 1990. Žádají hlavně historické předměty denní potřeby, např. obrazy, sochy, oltáře, skříně, stoly či nádobí.

Podle advokáta Petra Šťovíčka, který kraj zastupuje, jsou žaloby nedůvodné. Uvedl, že výčtový zákon byl jen provizorní, a když vstoupil v platnost komplexní restituční zákon, musí se postupovat podle něj.

„Za majetek, který se nevydává – jako např. majetek krajů – přísluší církvím paušální finanční náhrada a tím jsou veškeré nároky církve římskokatolické s definitivní platností vyrovnány,“ řekl Právu Šťovíček. Dodal, že je s podivem, že řád podává žalobu nepochopitelně až nyní, po více než 20 letech.

Nově se také začala soudit s Jihočeským krajem provincie řádu minoritů o 3040 knih, které jsou údajně v Jihočeské vědecké knihovně. Také minorité žalují na základě výčtového zákona z devadesátých let.

Soud již probíhá například u okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou, u kterého se provincie kapucínů domáhá na Královéhradeckém kraji vrácení nemovitostí v areálu bývalého kláštera v Opočně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám