Hlavní obsah

Jedlička chce v Liberlandu akvapark a letiště, lidé mají posílat peníze

Právo, Jan Martinek

Politik a aktivista Vít Jedlička, který si založil na pomezí mezi Srbskem a Chorvatskem vlastní stát Liberland, chce požádat příznivce o posílání peněz pomocí crowdfundingu. Jedlička, který byl zvolen prezidentem Svobodné republiky Liberland, to ve čtvrtek řekl novinářům na první oficiální tiskové konferenci, která přitáhla i pozornost zahraničních médií.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vít Jedlička na tiskové konferenci k dalším krokům rozvojového plánu státu Liberland

Článek

Na stránkách fund.liberland.org mohou lidé přispívat a investovat do věcí, které vznikající země podle něj nejvíc potřebuje: je to například prezidentská kancelář, loď či systém vzdušné obrany. Jedlička plánuje v Liberlandu vystavět i letiště a obří akvapark.

Jedlička stát založil na tzv. území nikoho: sedm kilometrů čtverečních v záplavové oblasti na břehu Dunaje si podle něj nenárokuje ani Srbsko, ani Chorvatsko. Přesto však „hranice“ Liberlandu sleduje chorvatská policie, která Jedličku už několikrát zatkla, když se chtěl do „své“ země dostat.

„Přijde mi nelogické, že chorvatská policie zabraňuje svým občanům možnost emigrovat do svobodnější země,“ uvedl ve čtvrtek Jedlička s tím, že jednání chorvatské policie je protiprávní a odporuje Ženevským konvencím, které už Liberland přijal.

Ačkoliv se ostatní země do uznání Liberlandu nehrnou, Jedlička včera uvedl, že jej uznaly už různé politické strany ve Švédsku, Švýcarsku či Norsku a v několika zemích už má své ambasády: kromě ČR také v Chorvatsku, ve Slovinsku a v Norsku. V tuto chvíli eviduje 321 tisíc žádostí o občanství.

Hongkongský model

K založení vlastního státu ho prý vedla skepse a množství regulací, které podle něj ubíjejí ekonomiku nejen v ČR, ale v celé Evropě.

„Snažil jsem se několik let změnit poměry v České republice, ale nevypadá to, že by se politické klima změnilo, naopak, přijímáme statisíce regulací, jako je například nedávno zavedená elektronická evidence tržeb. Celá Evropa ekonomicky stagnuje, právě kvůli regulacím. Proto jsme najeli na hongkongský ekonomický model a veškeré naše finanční operace přesunuli do Hongkongu. Máme šanci stát se nejrychlejší ekonomikou světa,“ vysvětloval Jedlička, který chce z Liberlandu udělat daňový ráj s mottem „Žij a nech žít“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám