Hlavní obsah

Tropický den zažili lidé na desítkách míst v ČR, po víkendu se prudce ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Brně-Žabovřeskách meteorologové naměřili ve středu rekordních 32,2 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 činilo 30,7 stupně. Téměř na všech níže položených stanicích v Jihomoravském kraji teploty vystoupaly nad třicítku, což znamená tropický den, uvedl Peter Hruška z regionálního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Teploty přesáhly 30 stupňů na desítkách míst v ČR.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Letní teploty lákaly k návštěvě akvaparku Koupelky v Prostějově.

Článek

Nejteplejším místem jižní Moravy byly právě Žabovřesky. Rekordy zaznamenaly také stanice v Dyjákovicích a Brodě nad Dyjí na Znojemsku, kde naměřili 31,4, respektive 31,3 stupně.

Teplo bylo i v jiných krajích než v Jihomoravském. Třicet stupňů naměřili meteorologové v Teplicích, v Doksanech na Litoměřicku bylo 31,2 stupně. V Řeži u Prahy  31,4 stupně. Nad třicítku stoupaly teploty v místech ve Středočeském, Pardubickém, Ústeckém, Olomouckém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. V Praze-Libuši naměřili meteorologové 30,3 stupně.

Slunečné počasí s letními teplotami, které se přehoupnou do tropických, by mělo pokračovat. Meteorologové počítají s teplotami v rozmezí 26 až 30 stupňů Celsia.

Nejteplejším dnem by měla být sobota, kdy ranní teploty dosáhnou 17 stupňů a odpolední by měly překonat 30 stupňů Celsia.

Ochladí se až příští týden, kdy by měly přijít bouřky s deštěm. Ještě v pondělí by se měla rtuť teploměru vyšplhat na 28 stupňů Celsia, následující dny se budou teploty pohybovat v rozmezí 16–21 stupňů Celsia.

Anketa

Vadí vám teploty přes 30 stupňů?
ano
49,8 %
jen když trvají dlouho
20,7 %
ne
29,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26035 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám