Hlavní obsah

Polsko chce těžit více uhlí u hranic s ČR

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Polsko plánuje v blízkosti hranic s Českou republikou rozšířit těžbu hnědého uhlí. Liberecký kraj to odmítá, neboť se obává, že by příhraniční obce měly problémy s vodou. Rozšířit se má povrchový důl u polské Bogatyně, který zásobuje uhlím elektrárnu Turów.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hnědouhelný důl v okolí polské elektrárny Turów

Článek

„Polsko se evidentně chystá vytěžit ložisko až do úplného konce a využít ho pro výrobu elektřiny pro elektrárnu Turów,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Podle jeho názoru i přes vyslovené odmítavé stanovisko půjde plánům polského souseda jen těžko zabránit. Na polské straně se už začalo s výkupy nemovitostí a polská premiérka Ewa Kopaczová ve zmiňované elektrárně slavnostně zahájila stavbu nového bloku.

Podle Půty by české obce dotčené rozšířením těžby měly za zhoršení životních podmínek získat finanční kompenzace. „Rozšíření dobývacího prostoru bude znamenat, že nejbližší česká vesnice - Uhelná u Hrádku nad Nisou - bude asi 500 metrů od dobývacího prostoru, což je srovnatelné s Horním Jiřetínem,“ myslí si Půta, který se s požadavkem na peníze pro těžbou dotčené obce obrátí na vládu ČR.

Rozšíření hranice polského hnědouhelného dolu směrem k českým hranicím bude kromě devastace krajiny pro okolní města a obce znamenat zvýšení prašnosti a především problémy s vodou. „Největší nebezpečí existuje v zásadním ovlivnění režimu povrchových i podzemích vod. Může hrozit úplná ztráta zdrojů pitné vody,“ prohlásil náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám