Hlavní obsah

Na letišti v Čáslavi havaroval gripen, piloti se katapultovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čáslav
Aktualizováno

Na letecké základně v Čáslavi v úterý odpoledne havaroval gripen maďarského letectva. Piloti se katapultovali, letoun skončil za přistávací dráhou v poli.

BEZ KOMENTÁŘE: Havárie gripenu v ČáslaviVideo: Novinky

 
Článek

„Přibližně ve 13.40 hodin došlo k nehodě letounu maďarských vzdušných sil JAS-39 Gripen při přistávacím manévru na letišti 21. základny taktického letectva Čáslav. Letoun přilétal z Maďarska na cvičení Lion Effort 2015,” sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

„Posádka nedobrzdila při přistání dvoumístný letoun a před koncem dráhy se katapultovala. Oba piloti jsou v pořádku. Letoun vyjel z letové a přistávací dráhy do volného pole,” dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Havarovaný stroj skončil v poli

Nehodu podle ní šetří komise odboru vojenského letectví sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany. Katapultáž je při podobných nehodách standardním postupem i u pilotů českého letectva.

Nešlo o havárii, tvrdí Maďaři

Tiskový odbor maďarského ministerstva obrany na dotaz Novinek zdůraznil, že letoun nehavaroval, ale po přistání přejel přistávací plochu.

„Dvoučlenná posádka se v souladu s bezpečnostními předpisy katapultovala. Ke zranění osob nedošlo,“ uvedlo ministerstvo.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Havarovaný stroj skončil v poli za přistávací dráhou. Na vojenském letišti v Čáslavi na Kutnohorsku se koná mezinárodního cvičení Lion Effort.

Posádku letadla tvořili brigádní generál Csaba Ugrik a major Gergely Gróf. Škoda na letadle zatím nebyla vyčíslena. Další informace poskytne ministerstvo až po uzavření vyšetřování.

Letadla odkloněna

Škoda na letišti podle mluvčího základny Tomáše Maruščáka pravděpodobně žádná nevznikla. Letiště bylo uzavřeno a letadla byla odkloněna do Pardubic. Jak dlouho bude uzavírka trvat, není zatím jasné.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Havarovaná stíhačka JAS-39 Gripen na poli za letištěm v Čáslavi

Mezinárodní letecké cvičení Lion Effort 2015, které Čáslav v těchto dnech hostí, je v pořadí třetí cvičení států používajících letoun JAS-39 Gripen. Těmi jsou kromě České republiky Maďarsko, Švédsko a Thajsko. Cvičení Lion Effort 2015 ze svých domovských základen podporují i německé bojové letouny Eurofighter Typhoon a polské F-16.

Z českých vzdušných sil jsou do cvičení společně s letouny Gripen zapojeny i lehké bitevníky L-159 ALCA, vrtulníky Mi-24 a Mi-171 a transportní letouny CASA C-295 a Let L-410. Příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice na čáslavské základně zároveň procvičují obranu letiště před nepřátelskými letouny, avizovala v tiskové zprávě armáda.

V Čáslavi havarovali i Rusové

Stroj letectva jiného státu havaroval v Čáslavi naposledy před třemi lety. Ruské pozorovací letadlo An-30 tehdy chybou pilota havarovalo při přistání. Zřejmě se mu zlomila noha podvozku, letoun opustil přistávací dráhu a začal hořet. Na palubě bylo 23 lidí, zranilo se pět ruských a jeden český voják, většinou utrpěli popáleniny. Nehodu vyšetřovaly nezávisle na sobě česká a ruská komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám