Hlavní obsah

Už zase klečíme před silnějším sousedem, zlobil se Klaus na křtu knihy o sobě

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus pokřtil ve středu v pražském knihkupectví Neoluxor knihu o sobě. Jmenuje se Nápravník zažitých nepravd a jejím autorem je spisovatel Václav Junek. Během křtu mimo jiné řekl, že ho velmi mrzí snahy o odlišnou interpretaci konce druhé světové války. Postavil se také za prezidenta Zemana a jeho cestu do Moskvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Exprezident Václav Klaus s autorem knihy Václavem Junkem

Článek

„Hysterie a šílenství, které nastalo zrovna teď, je dětinské a hloupé. My jsme vždy uměli být v předklonu před silnějším sousedem, ať už byl ze západu, východu, severu či jihu, a teď opět předvádíme poklek před našimi západními sousedy. Mě to uráží a ponižuje,“ řekl Klaus.

Podle některých politiků, jako je například senátor za TOP 09 Jaromír Štětina, nás v roce 1945 Rudá armáda neosvobodila, ale obsadila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kniha má za úkol uvést na pravou míru některá klišé, která se o Klausovi píší v tisku. „Na dané téma jsem si přečetl hodně a zjistil jsem, že něco jiného je pravda a něco jiného se píše. Narazil jsem na spoustu věcí, které jsou jinak, a o tom ta kniha je,“ uvedl Václav Junek, který na knížce pracoval rok, a než se s Václavem Klausem osobně seznámil, neměl prý na něj příliš pozitivní názor. Autor i bývalý prezident odmítli, že by kniha vyšla účelově, aby rozvířila debatu o Klausově možné kandidatuře na prezidenta v roce 2018.

Klaus: Nejsem kremlofil

Klaus při křtu uvedl, že nejvíce ze všech mýtů, které o jeho osobě panují, jej zlobí jeho údajné rusofilství. „Nedávno jsem v zápiskách v Berlíně napsal, že si jako čtyřletý pamatuju, že nás osvobodila Rudá armáda. A dnes jsem si přečetl fascinující výrok, že z toho je vidět, že už v té chvíli jsem propadl komunistické ideologii, a že není divu, že jsem to dotáhl na placeného agenta Kremlu,“ řekl Klaus.

„Úvahy o mém kremlofilství jsou tak něco dětinského a směšného, že bych musel pětkrát denně podávat žaloby. Ale kdo je absolutně tupý, toho se ani vězněním nedá potrestat,“ řekl Klaus.

Do Moskvy by jel taky

Právě tento mýtus ale autor knihy úplně vynechal. „Knihu jsem napsal před rokem, pomluvy dva nebo tři dny staré jsem nestihl,“ řekl Junek. O Klausově vstřícném pohledu na Rusko se ale spekuluje už dlouho.

Exprezident v rozhovoru s novináři podpořil svého následovníka, současnou hlavu státu Miloše Zemana, v cestě do Moskvy, kterou mu mnozí politici vyčítali. „Bylo velmi správné, že tam prezident Zeman jel. Já tam byl na stejné akci před pěti i deseti lety jako prezident republiky, necítil bych žádný morální nárok, abych jakkoli jeho rozhodnutí kritizoval,“ řekl Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám