Hlavní obsah

Česká batolata dostávají málo mléka, některá vůbec žádné

Právo, Václav Pergl

Strava téměř dvou třetin českých batolat (62 procent) vykazuje nedostatek vitamínu D. Na vině může být nedostatek mléka. Každé čtvrté dítě mezi druhým a třetím rokem života totiž vůbec žádné mléko nedostává, ukázala aktuální lékařská studie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přitom právě mléko může být ideálním zdrojem vitamínu D i vápníku. Potřebám batolat ale obyčejné mléko nestačí.

„V prvních tisíci dnech života mají děti výrazně vyšší nároky na skladbu stravy než starší děti nebo dospělí. A právě díky správně vybranému mléku můžeme malým dětem dodat přesně ty živiny, které potřebují, jako jsou mikronutrienty – železo, vápník, vitamín D,“ sdělila Právu Radana Kotalová z Pediatrické kliniky FN Motol v Praze a zástupkyně iniciativy 1000 dní.

Kravské mléko až ve třech letech

Přestože české matky patří ke světové špičce v délce kojení, jakmile začnou s příkrmy, zdroj mléka do jídelníčku svých dětí nezařazují v dostatečném množství. Přitom optimální přísun živin může dítěti zajistit batolecí mléko. Alespoň 330 ml denně.

Běžné kravské mléko by se v jídelníčku dítěte nemělo objevit dříve než mezi druhým a třetím rokem života. Obsahuje totiž příliš bílkovin a sodíku. Tyto živiny může dítě čerpat i z jiných zdrojů, například z masa. Proto odborníci doporučují zařazovat do jídelníčku mléko určené přímo batolatům.

Výsledky ukázaly, že je třeba zvážit doporučení k podávání vitamínu D, a to zvláště v zimním období
lékař Petr Tláskal

„Běžné kravské mléko se od batolecího výrazně liší. Kravské mléko není dostatečně bohaté na živiny, které dětem chybějí. Z tohoto pohledu se ukazuje jako výhodnější zařazovat právě batolecí mléko,“ vysvětluje MUDr. Kotalová.

V 330 ml kravského mléka dítě přijme jen dvě procenta doporučené denní dávky vitamínu D, zatímco v batolecím mléku je to 90 procent.

Rozbor krve to potvrdil

Nedostatek vitamínu D potvrdila česká studie i díky laboratornímu rozboru krve sledovaných dětí ve věku 2 až 3 roky. Ukázalo se, že když dítě přijímá polovinu doporučené denní dávky vitamínu D, hladina tohoto vitamínu se v jeho krvi dlouhodobě snižuje. Kromě vitamínu D chybí batolatům ve stravě i vápník, s nedostatkem se potýká 36 procent dvou až tříletých dětí.

„Výsledky ukázaly, že je třeba zvážit doporučení k podávání vitamínu D, a to zvláště v zimním období, kdy si dítě nemůže vitamín vytvořit přirozeně díky slunečnímu záření,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, vedoucí studie Stav výživy a nutriční návyky dětí časného věku.

Batole potřebuje dvakrát více vitamínu D než dospělý. Jeho nedostatek může mít za následek zpomalení růstu, apatii, svalovou slabost nebo sklon k častějším respiračním chorobám. V případě dlouhodobého nedostatku může dojít až ke vzniku křivice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám