Hlavní obsah

Církevní majetek byl pro restituce výrazně nadhodnocen, potvrdili statistici

Právo, Oldřich Danda

Obavy kritiků církevních restitucí, že pravicové vlády výrazně nadhodnotily církevní majetek, a 59miliardová finanční náhrada je proto několikanásobně přemrštěná, se začínají potvrzovat. Český statistický úřad (ČSÚ) pro vlastní statistické potřeby spočítal a ohodnotil majetek, který stát předal církevním subjektům do konce roku 2014.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právo má toto první nezávislé ohodnocení vraceného majetku k dispozici. Ukazuje se, že jde jen o zlomky cen, z nichž vycházela Topolánkova a Nečasova vláda pro církevní restituce.

Celkově tehdy církevní komise spočetla, že hodnota komunisty zabaveného církevního majetku je 134 miliard korun, z čehož fyzicky vydat bude možné pole, lesy, rybníky a také nemovitosti v hodnotě 75 miliard korun. Zbývajících 59 miliard bude církvím vyplaceno. Byla-li tedy cena pozemků odhadnuta příliš vysoko, je nepřiměřeně velká i peněžní náhrada.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stát zatím vydal asi třetinu lesů a čtvrtinu zemědělské půdy. Průměrná tržní cena zemědělské půdy, se kterou ČSÚ počítá, pochází z cen pozemků, které jsou uvedeny v daňových přiznáních, a pohybuje se okolo 7,5 koruny za metr čtvereční.

Odhady budou upřesňovány

„Je to průměr, v případě zemědělské půdy může dosáhnout hodnoty až 14 korun za metr čtvereční. Průměrná cena lesních pozemků je velmi variabilní a přesné ocenění je komplikované, pohybuje se běžně mezi jednou a 10 korunami za metr čtvereční,“ řekl Právu vrchní ředitel sekce makroekonomických statistik ČSÚ Jaroslav Sixta.

Dodal, že jde sice zatím o první odhady ČSÚ, které budou postupně upřesňovány, ale že nelze čekat výrazně jiné výsledky.

Církevní komise Topolánkovy vlády přitom v roce 2007 dospěla k závěru, že průměrná cena metru čtverečního zemědělské půdy původního církevního majetku je 44,4 koruny a v případě lesů 27,7 koruny.

Do konce minulého roku Státní pozemkový úřad vydal 8780 hektarů zemědělské půdy – asi čtvrtinu blokovaného majetku – a dalších 33 670 hektarů má pro církve připraveno k vydání.

Lesy ČR do konce roku 2014 vydaly více než třetinu z blokovaných 160 tisíc hektarů lesa – 66 386 hektarů a 170 staveb.

Ocenili každou parcelu zvlášť

Statistický úřad odhadl tržní hodnotu všech parcel, které stát církvím zatím vydal. „Na každou výměru jsme aplikovali jednotkovou cenu podle našich cenových statistik, která by měla odpovídat přibližně tržní ceně, neboť zdrojem dat těchto jednotkových cen jsou daňová přiznání,“ uvedl Sixta.

Celkově zatím stát podle odhadů ČSÚ vydal majetek za 7,3 miliardy korun. Z toho 6,4 miliardy korun jsou lesní a ostatní pozemky (5,5 mld.) a zemědělská půda (0,9 mld.).

Co církve vlastnily před únorem 1948
Výměra (ha)Cena za m² (Kč)Výsledná cena za m² (mld. Kč)
Lesní půda181 32627,7450,3
Zemědělská půda72 20244,4832,1
Vodní plochy361120,000,7
Zastavěné plochy6001106,786,6
Ostatní plochy389430,001,2
Budovy324-43,8
Celkem134,7
Zdroj: Ministerstvo kultury ČR

Církve také získaly 340 budov v hodnotě 849 miliónů korun. U těch bylo ohodnocení podle Sixty složitější, protože instituce, které majetek vracejí, uvádějí pouze zastavěnou plochu, a statistický úřad musí poté zjišťovat, např. kolik mají budovy podlaží nebo jaké je jejich opotřebení.

Ještě složitější situace je při oceňování sbírek, církevních a kulturních předmětů, které tržní cenou statistici neoceňují.

Jde o první nezávislé ohodnocení vydávaného církevního majetku. Zákon o narovnání státu s církvemi platí od ledna roku 2013. Církve měly rok na podání žádostí a státní instituce začaly masivněji majetek vydávat v roce 2014.

Pokud by byl církevní majetek ohodnocen cenami, které používá statistický úřad, i přes obtížné ocenění používané pro statistické účely, zmenšila by se podstatně celková hodnota církevního majetku a tím pádem i paušální náhrada, která bude vyplácena církvím po třicet let a dosáhne až ke stomiliardové výši.

Pole se změnila na parcely

Původní majetek ocenila vládní církevní komise tvořená ministry Topolánkovy vlády roku 2007 a při výpočtu průměrných cen použila studie Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky.

Ověření výpočtu nejprve provedlo ministerstvo kultury. V roce 2008 zadala sněmovní komise prověření výpočtu společnosti Ernst Ta shledala, že použitý výpočet je oprávněný a racionální.

Ministerstvo kultury na svých stránkách vysvětluje, že k vyšší průměrné ceně zemědělské půdy dospěli proto, že od roku 1948 se část církevních polí přeměnila na stavební parcely, které mají podstatně vyšší hodnotu. „V řadě případů se zemědělská půda dostala do intravilánů (zastavěná plocha nebo plocha k výstavbě určená) měst a její cena je tak mnohem vyšší než cena obdělávané půdy mimo intravilán nebo ve venkovských oblastech,“ tvrdí ministerstvo kultury.

Fyzičtí restituenti dopadli hůř

K průměrné ceně lesů zase komise došla tak, že průměrná hodnota lesního pozemku byla v té době 3,10 koruny a hodnota lesních porostů 27,4 koruny za metr čtvereční. Po odečtení holin, kterých je v průměru deset procent, dospěla komise k hodnotě 27,7 koruny za čtvereční metr.

Způsob výpočtu průměrné ceny tehdy hlasitě kritizovali soc. demokraté. Argumentovali, že pokud by se postupovalo stejnou metodou, jakou stát oceňoval nároky restituentů z řad fyzických osob, tak by vláda došla k maximální ceně 11,8 koruny za čtvereční metr zemědělské půdy a v případě lesů 16,13 koruny za metr čtvereční.

Proti bylo i Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů. Podle jejich tiskové zprávy z roku 2008 byla průměrná tržní cena lesních pozemků 12 korun za metr čtvereční. „Například nadprůměrně výnosné lesy města Kroměříže o výměře 636 hektarů byly prodány v listopadu 2006 za cenu 15,60 Kč/m²,“ stojí ve zprávě.

U zemědělských pozemků byla podle sdružení průměrná tržní cena ještě menší: „Z výroční zprávy Pozemkového fondu ČR za rok 2006 je zřejmé, že v roce 2006 stát prodal 89 537 pozemků o výměře 65 554,85 hektaru v ceně 3,06 miliardy korun, tj. 4,62 Kč/m².“

Co církvím náleží podle zákona
Stát má podle zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi z roku 2012 vrátit církvím jejich původní majetek v hodnotě 75 miliard korun.
Za nevydaný majetek získají 59 miliard korun, které jim bude stát splácet 30 let. S inflací to může být až 96 miliard.
Kromě výplaty náhrad bude stát dále 17 let přispívat na platy duchovních. Tři roky 1,4 miliardy, každý další rok se podpora bude o pět procent snižovat až k nule.

Reklama

Související články

Církevní restituce: žaloby jen prší

Již dvacet pět žalob, které podaly církve domáhající se svého bývalého majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání, musí řešit jen Úřad pro zastupování státu...

Výběr článků

Načítám