Hlavní obsah

Přestal jsem si ho vážit, vysvětlil Zeman, proč na Grossův pohřeb neposlal věnec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman neposlal věnec na pohřeb bývalého premiéra Stanislava Grosse, protože si ho přestal vážit, a to hlavně kvůli spornému zbohatnutí nejmladšího polistopadového předsedy vlády. Zeman to řekl v neděli v rozhovoru pro server blesk.cz. Toho, že se s Grossem před jeho smrtí neusmířili, Zeman prý nelituje.

Foto: Právo

Miloš Zeman a Stanislav Gross na snímku z roku 2004

Článek

"Já nejsem pokrytec. Já posílám věnce na pohřby těch, kterých si vážím. A je pravda, že Stanislava Grosse jsem si přestal vážit," uvedl Zeman. Za jeho vedení ČSSD přitom Gross udělal strmou politickou kariéru, v Zemanově vládě byl ministrem vnitra, a nynější prezident mu byl dokonce za svědka na svatbě.

Vztahy obou politiků však narušilo to, že Gross byl jedním z poslanců sociálních demokratů, kteří v roce 2003 nepodpořili Zemana v prezidentské volbě. Zeman to ale dnes neoznačil za hlavní důvod, proč si svého někdejšího "korunního prince" přestal vážit.

Zeman: Že jsme se neusmířili, nelituji

"Daleko horší bylo jeho zázračné zbohatnutí, protože jenom naprostý neználek mohl očekávat, že ta transakce s akciemi Moravia Energo byla čistá a že byla důsledkem jeho podnikatelského talentu," řekl prezident.

Zeman narážel na kauzu, kdy Gross dva roky po odchodu ze Strakovy akademie nakoupil podíly ve společnosti za 20 miliónů korun a po pouhém půlroce je prodal více než pětkrát dráž. I za jeho politickým pádem v roce 2005 stály nejasnosti ohledně peněz, za které si pořídil byt na pražském Barrandově.

Na dotaz, zda prezident nelituje, že se s Grossem neusmířili, Zeman odpověděl, že nemá důvod, proč toho litovat. Neviděl se s ním prý minimálně deset let. K záměru Grossovy manželky nechat svého muže pohřbít na Vyšehradě pouze poznamenal: "Vyšehrad je samozřejmě spojen s osobnostmi, kterých - i když k nim máte někdy kritický postoj - si obecně můžete vážit."

Se Stanislavem Grossem se rozloučila rodina i přáteléVideo: Novinky

Gross v polovině dubna podlehl zřejmě amyotrofické laterální skleróze (ALS), při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby. Bylo mu 45 let. Při pohřbu na Vyšehradě se s ním přišli rozloučit především vrcholní představitelé ČSSD, jejíž byl dlouholetým členem a krátce i předsedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám