Hlavní obsah

V koalici to vře, na státní pojištěnce Babiš peníze nedá

Právo, ada, nig

Ačkoli se vláda na nočním jednání ze středy na čtvrtek dohodla, že deficit státního rozpočtu příští rok nepřesáhne 70 miliard korun, v koalici vládne dusno.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Důvodem jsou peníze, které by měly jít do zdravotnictví přes další zvýšení plateb za 5,5 miliónu státních pojištěnců, které prosazuje ČSSD. To ale rozhodně odmítá ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. „Další požadavky na pojištěnce jsou pro mě nepřijatelné,“ řekl Babiš poté ve Sněmovně.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) podle něho nedělá nic pro průhlednější resort. „Já s panem Němečkem o tom diskutuji a on říká, že udělá opatření, ale výsledek zatím není žádný. My jsme v koalici, takže o tom sám nerozhoduji,“ dodal.

Reakce přišla vzápětí: „Tak z té vlády odejděte, jestli se vám v té vládě takto hrubě nelíbí. Jinou možnost podle mě nemáte,“ vzkázal Babišovi Milan Urban (ČSSD).

„Budeme o tom přemýšlet,“ opáčil Babiš.

Hledání dalších peněz

Koalice se zatím shodla na tříprocentním zvýšení platů státních zaměstnanců, valorizovat by se měly také důchody v průměru o 200 korun. Výdaje na vědu a výzkum se zvýší na 28,1 miliardy. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je to jen dílčí kompromis. Ministři musí najít další peníze, které by měly jít na bezpečnost, vědu a výzkum, na rozvoj venkova a právě na státní pojištěnce.

Soc. dem. podle něj navrhla zvýšení daně z příjmu právnických osob o dva procentní body. Podporu pro tento návrh ale v koalici nenalezla.

„Čeká nás nepochybně velmi náročná diskuse o prioritách resortů a prioritách stran,“ uvedl Sobotka.

Že to nebude snadné, ukázal hned šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který dostal málo na vědu a výzkum. Babišovi vzkázal, že úsporná opatření prosazuje „metodou tupých škrtů“. Čeká, že Babiš ukáže, jak umí vybírat daně.

Rozhovor s P. Bělobrádkem si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám